Ignació Cosidó era el director general de la Policia Nacional en temps de la presumpta Operació Catalunya al Ministeri de l'Interior, però la seva compareixença al Congrés només ha servit per negar la trama, espolsar-se les culpes i denunciar les filtracions entorn del cas. Així i tot, Cosidó ha patinat en un moment de la sessió, quan no ha negat si havia autoritzat l’inspector José Ángel Fuentes Gago per viatjar a Suïssa, on la UDEF va obtenir una captura de pantalla sobre un hipotètic compte de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias –que més tard es va demostrar fals–.

"Gago era el seu subordinat i un viatge a l'estranger havia de ser autoritzat per vostè", ha dit Antonio Trevín, diputat del PSOE, durant la comissió d'aquest dimarts al Congrés. Cosidó ha reconegut que durant l'any 2014 va autoritzar "moltíssims viatges", tot i que ha esquivat identificar si també l'esmentat. "En aquest moment no en tinc constància", ha dit entre nervis i després de molts intents de Trevín. "Li demano sobre un, dos... a Suïssa, a Suïssa?", deia el socialista davant el neguit del compareixent. El fet és que minuts abans aquest ha explicat que la UDEF va fer actuacions a partir d'informacions que apuntaven en la línia del compte de Trias, tot i que està prohibit que informes judicials arribin al director de la Policia.

La resta de la compareixença ha servit per negar l'Operació Catalunya. Preguntat pel diputat del PDeCAT, Sergi Miquel, si havia sentit aquest nom al ministeri, l'exdirector de la Policia s'ha tornat que Catalunya era una de les prioritats en matèria d'investigació, perquè bona part de les actuacions sobre gihadisme i crim organitzat a Espanya es feien allà. Sobre això, ha dit al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que no creia que hi hagués "conspiracions" contra altres partits polítics –ERC i PDeCAT–, i ha tancat que no creia que existís aquesta trama. "Les publicacions no són veritat oficial", s'ha despatxat Cosidó.

Així i tot, sí que s'ha remès a la premsa per afirmar que havia conegut les escoltes entre Victòria Álvarez i la diputada del Partit Popular, Alícia Sánchez-Camacho, a través dels periodistes, i també hauria estat així amb la conversa al despatx entre l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso i l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Amb aquest ha assegurat que mantenia una "relació jeràrquica". Ara bé, s'ha remès a l'informe pericial per sostenir que el ministre va dir "això la Fiscalia, en fi...a" i no "això la Fiscalia t'ho afina", com ja va dir Fernández Díaz, cridat el passat 5 d'abril.

Però la forma com ambdues escoltes van sortir a la llum sí que ha estat objecte de crítica per part del compareixent. Cosidó ha dit al diputat de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, que no tenia constància "d'espionatge polític a Catalunya", quant al cas de La Camarga. Això sí, ha afirmat que les escoltes al ministeri segurament s'havien fet des de dins, en resposta a una pregunta de Mikel Legarda (PNB). I per la seva banda, l'antic director general ha aprofitat per denunciar les filtracions sobre processos judicials perquè "perjudiquen terceres persones i les investigacions", s'ha queixat.

Precisament, l'excap del cos de seguretat ha intentat deslliurar-se de tota culpa després d'excusar-se que no tenia com a funció la de "policia judicial", quan ha estat preguntat per què no va actuar davant la gravetat de les escoltes a Interior. És més, tampoc va demanar explicacions més tard als seus excomissaris, entre ells, Eugenio Pino, tot i que haurien detonat la trobada.

Per això, els noms de Pino, José Villarejo o Marcelino Martín Blas, han sobrevolat la comissió, en una crítica de Miquel i Rufián sobre per què van ser condecorats. "Tenen un llarg historial, tots podem cometre errors", ha dit estona després que Rufián li demanés si temia Villarejo. Cosidó ha evitat que se'l relacionés amb ell, i ha explicat que mai havia "despatxat" amb aquest comissari. Inclús, s'ha permès una dura advertència a Trevín: "Vostès han governat i ho volen tornar a fer, així que deixin d'embrutar la imatge dels funcionaris", l'ha desafiat, ara que el PSOE s'ha obert a citar-los.