L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha intentat girar en pocs minuts la presumpta Operació Catalunya contra ERC i PDeCAT durant la compareixença en la comissió del Congrés que investiga les accions del ministeri "contra adversaris polítics", durant el seu mandat. Fernández Díaz ha acusat l'independentisme de manipulació i d'usar la suposada trama de "fabricació d'informes" per alimentar el discurs del procés sobiranista. Segons considera, ell seria la víctima d'una conspiració per la qual les gravacions es van fer públiques dies abans de les eleccions del 26-J.

Fernández Díaz s'ha encarat amb el diputat del PDeCAT Sergi Miquel, afirmant que era "greu i menyspreable" que ERC i el seu partit –"els grups que representen", explicava, tot assenyalant-los– haguessin penjat als centres de salut octavetes on se l'acusava d'haver conspirat per "destrossar la sanitat catalana" –paraules que es poden escoltar a l'àudio de Público–. Miquel s'ha defensat recordant que ho va fer l'ANC, però l'exministre ha seguit explicant que havia patit escarni públic per aquest motiu. Paper en mà, ha repetit al demòcrata que s'havia "manipulat i falsejat" Catalunya.

La qüestió és que Fernández Díaz no és un "aprenent" en política, com ell mateix ha reconegut, i venia disposat a usar com a ariet contra l'independentisme la compareixença. Ha repetit fins a diverses ocasions que a les gravacions no hi diu "la fiscalia t'ho afina", eren "falses i manipulades" perquè hi deia "la fiscalia, en fi...a". Tan disposat a demostrar-ho estaria, que li ha insistit al diputat d'ERC, Gabriel Rufián, que volia sotmetre's a un informe pericial amb aquest objectiu. "Si tinc raó, vostè em demanarà perdó públicament?" ha exigit a Rufián

Però no tot era defensar-se. L'experiència política de l'extitular d'Interior s'ha vist reflectida en la pirueta que ha fet traient de la carpeta portades de diaris amb els casos de corrupció presumptes que haurien esquitxat CDC. Aquí l'argument ha estat que quan les gravacions en el despatx amb l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, van sortir a la llum, van ser oli en un llum per trobar una presumpta explicació perquè Convergència era investigada. "Quan van aparèixer, van trobar algú a qui carregar-li la culpa", s'ha vantat. 

L'exministre també ha emprat el to victimista de De Alfonso, una estona abans. S'ha dit "indefens" i la "víctima d'una autèntica conspiració" perquè els àudios s'haguessin publicat els dies previs a les eleccions del 26 de juny. No ha concretat qui n'hauria estat el cervell, però ha dit que no se'n va sortir amb la seva perquè el Partit Popular va guanyar les eleccions al PSC i a Ciudadanos a la ciutat de Barcelona, i per primera vegada, va quedar per davant de Convergència a la província. "Aquí hi havia un intent clar d'alterar la voluntat popular i ha ningú li ha importat", ha dit sobre uns fragments "alterats i descontextualitzats amb la intenció clara d'afectar el resultat electoral", denunciava. 

Els moments de més nerviosisme per part del ministre han estat quan ha reconegut que el president espanyol, Mariano Rajoy, sabia que hi havia converses entre De Alfonso i ell. En segon lloc, quan ha exposat que ell no va sol·licitar la reunió amb l'excap d'Antifrau, –tot i que aquest tampoc deia saber qui l'havia organitzat–. Més tard, ha afirmat que el director adjunt de la Policia va recomanar la reunió. Tercer, ha relatat que va conèixer De Alfonso el dia 2 d'octubre, dia en què es van enregistrar les converses –tot i que ha desmentit l'excap policial Eugenio Pino i ha dit que no era la praxis habitual–.

Però sobre si Interior tenia una trama "contra adversaris polítics", Fernández Díaz s'ha desfet en arguments per explicar que no era el cas. Primer, ha denunciat que era una forma d'ofensa parlar de "policia política". Segon, ha explicat que seria més típic de Corea del Nord dirigir les accions policials. També ha dit que no s'havia reunit amb el comissari Villarejo i tampoc coneixia l'existència d'una Operació Catalunya. Finalment, ha afegit que no va intentar ensorrar el 9-N perquè no es treballaria amb 15 dies d'antelació. "Si no fos perquè tot això un tema seriós, seria per prendre-s'ho a broma", ha reblat.