El tinent coronel de l'Exèrcit de l'Aire Nicolás Murga Mendoza és l'home de confiança del rei emèrit i està sent investigat per la Fiscalia com a presumpte testaferro de Joan Carles I. Murga està demostrant la seva lleialtat al monarca. 

Segons informen fonts properes a El Mundo, la mà dreta de l'emèrit va declarar la primavera de 2019 a la Fiscalia Anticorrupció per l'origen i la raó d'aquestes despeses sufragades per Joan Carles I, principalment viatges, esdeveniments familiars i altres despeses menors. 

La Fiscalia Anticorrupció investiga despeses de diverses targetes de crèdit opaques que van fer servir Joan Carles I, la reina Sofia i diversos familiars directes, entre altres, alguns dels néts, segons publica aquest dimarts eldiario.es. Les targetes s'abonaven des d'un compte amb diners de l'estranger en el qual ni el rei emèrit ni la seva família apareixen com a titulars. Els moviments investigats són dels anys 2016, 2017 i 2018, és a dir, posteriors a l'abdicació de l'exmonarca. 

La Fiscalia ha demanat comissions rogatòries a diversos països per rastrejar la procedència dels fons i veu indicis d'un presumpte delicte fiscal per tractar-se d'increments de renda no declarats superiors a 120.000 euros en un exercici.

Segons eldiario.es no es troben entre els beneficiaris de les targetes ni Felip VI, ni la reina Letizia ni les seves filles. 

La declaració de Murga

En la seva declaració davant el fiscal Luis Pastor, Nicolás Murga Mendoza va defensar que els pagaments que va fer, diversos d'ells amb una targeta de crèdit els moviments de la qual s'estan investigant, eren detalls i atencions que ell volia tenir amb l'emèrit i la seva família.

Una tercera investigació

Segons una nota difosa per la Fiscalia General de l'Estat, hi ha una tercera investigació que parteix d'un informe del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) que "ha de ser assumida ja per la Fiscalia del Tribunal Suprem en atenció a l'aforament de Joan Carles de Borbó".

La Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, ha anunciat que el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, formarà part també del grup de treball d'aquesta investigació. Amb tot, la Fiscalia no ha detallat en què se centra aquesta tercera investigació sobre les activitats del monarca, que se suma a les que ja havia obert per les obres de l'AVE a La Meca i per l'ús de targetes opaques.