Davant del pla de desconfinament progressiu pel coronavirus en què treballa el govern espanyol, la Generalitat expressa els seus dubtes. És per això que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que “no pot ser que després de la Setmana Santa tornem a situacions anteriors”. Si bé el govern espanyol allargarà l’estat d’alarma almenys fins al 26 d’abril, no es prorrogarà el confinament total. A partir del 12, els treballadors podran tornar a treballar a les seves empreses.

En una entrevista aquest diumenge a Catalunya Ràdio, la consellera de Salut ha advertit que “les mesures de sortida d’aquest confinament s’han de prendre quan toqui, quan les dades ho diguin, i no abans”. Per això ja estan analitzant quan i com. “No tindrem confinament total per sempre, però tindrem mesures”, ha assenyalat. Ha indicat que, en aquesta sortida progressiva, caldrà treballar en diversos fronts, com l'identificació dels grups de risc o l’adopció de mesures de seguretat en l’àmbit laboral. “Si s’arribessin a obrir els restaurants, s’obririen amb la mateixa massificació? Segurament no”, ha exemplificat.

Per altra banda, Alba Vergés ha avisat que, almenys pel que fa a Catalunya, “no podem dir que estiguem al pic” de contagis per coronavirus. Això sí, ha admès que hi ha un cert destensionament dels centres hospitalaris. “No ens podem relaxar de cap de les maneres”, ha avisat.

Preguntada per la competència de la Generalitat per prendre aquestes mesures, Vergés ha admès que l’estat d’alarma “ens dificulta que puguin ser executades en el moment zero”, i que “de vegades el seu no voler prendre mesures ens ha perjudicat”. Malgrat tot, ha assegurat que el Govern pren decisions “en el marc de Procicat" i les “sustenta”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món