Hi haurà encara més pròrrogues de l'estat d'alarma pel coronavirus? Sí, però no seran igual. Després d'anunciar que allarga les mesures de confinament fins al 26 d'abril, Pedro Sánchez ha admès que "vindran més dies d'estat d'alarma" després d'aquests. Això sí, "no seran els mateixos, sinó diferents". S'anirà "modulant" en funció de l'evolució. Per començar, a partir del dilluns 12 d'abril s'acabarà el confinament total, i els treballadors de serveis no essencials podran tornar als llocs de feina, amb les pertinents mesures preventives. Finalitza el permís retribuït i no s'allargarà. Això no afectarà l'obertura de comerços, hostaleria i altres establiments d'oci, que continuarà vetada almenys fins al 26-A. A partir de llavors es valoraran més aixecaments de restriccions. Sempre es tindrà en compte l'evolució de la pandèmia i el risc de nous contagis.

Segons ha informat Sánchez en la seva compareixença, un "equip específic" de científics i experts de diverses disciplines ja està "ultimant" un pla per tornar "progressivament" a la vida econòmica i social. Aquest s’aplicarà quan s’aconsegueixi “doblegar la corba de contagis”, un objectiu que ha considerat que estem ”en condicions" d'assolir. Sánchez ha aprofitat la finestra pública per reclamar uns nous Pactes de La Moncloa a tots els partits.

El president espanyol ha arrencat la roda de premsa sostenint que “enmig del dolor i la consternació hem aconseguit un primer avenç” aquesta setmana, que és assolir el pic de contagis. “Les dades que ens faciliten els experts pronostiquen que un cop superat el pic estem en condicions de doblegar la corba”, ha continuat. És per això que ha justificat la nova pròrroga de l’estat d’alarma sol·licitada al Congrés. “Toca de nou implorar sacrifici, resistència i moral de victòria”, ha assegurat.

En aquest sentit, el president espanyol ha garantit que “tan sols dobleguem la corba haurem d’estar llestos per a la desescalada”. Ha anunciat que un comitè d’experts ja treballa en un “pla de reactivació de l’activitat econòmica i social”, sense donar més detalls al respecte. “Un cop aconseguim plenament el segon objectiu i descendeixi clarament la corba, s’obrirà un nou escenari”, ha dit. Si bé es reactivarà la vida quotidiana, amb una “nova normalitat”, també s’haurà de tenir en compte l’importància de “mantenir a ratlla la propagació del virus”.

És a dir, continuarà l’estat d’alarma més enllà del 26 d'abril, però s’aniran aixecant i “modulant” algunes restriccions. Per resumir-ho, el dirigent socialista ha fet servir aquestes paraules: “Tindrem successius estats d’alarma en funció de la transició i el que duri la transició cap a la recuperació de la nostra quotidianeïtat com a societat”.

Sánchez ha adoptat la decisió de tornar a prorrogar l'estat d'alarma després de reunir-se aquest dissabte amb els comitès tècnic i científic de gestió del coronavirus. "Necessitem més temps", ha assenyalat.

Nous Pactes de La Moncloa i nou Pla Marshall

El president espanyol ha apel·lat a la Transició espanyola per reclamar “unitat” a tots els partits polítics i reeditar uns “nous Pactes de La Moncloa”, com els de l’any 1977, per fer front a la “reconstrucció” posterior a la crisi del coronavirus. Fins i tot ha arribat a parafrasejar Keneddy, en dir que “haurem de passar de què poden fer la resta per mi, a què puc fer jo per la resta”. Ha assegurat que convocarà tots els partits de l’oposició, independentment del seu posicionament ideològic, per “treballar en uns nous Pactes de La Moncloa”. La mateixa “unitat” ha reclamat a la Unió Europea per a fer un nou Pla Marshall. "Europa no pot fallar. Ha de protegir els europeus. Aquesta és la proposta que traslladaré al proper Consell Europeu”, ha afirmat.

De nou al Congrés

Aquesta nova pròrroga, de l'11 fins al 26 d'abril, haurà de ser aprovada pel Consell de Ministres, que es reunirà de forma ordinària aquest dimarts. Després haurà de rebre l'aval de la majoria simple del Congrés dels Diputats, que celebrarà un ple dijous de la setmana que ve.

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ja ha garantit el seu suport. En la conversa que han mantingut aquest dissabte al migdia, el líder conservador li ha "tornat a transmetre el suport del PP per a les mesures de contenció". Casado ha advertit que "la lleialtat i la unitat exigeixen eficàcia i transparència".

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món