Casi dos mesos després que el Parlament, per primer cop des de l'inici de la pandèmia, tornés a la normalitat amb el 100% de l'aforament a l'hemicicle, toca fer una passa enrere. A causa de l'increment dels casos produïts principalment per culpa de la variant òmicron, la Mesa aprovarà aquest dimarts que el ple torni al 50% de l'aforament, que les comissions siguin telemàtiques i facilitar el teletreball sempre que sigui possible, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

La Mesa està convocada per aquest dimarts a les 9 del matí i en ella s'ha d'abordar el desenvolupament del ple del 23 de desembre, on es farà el debat i la votació finals del projecte de llei dels pressupostos. Demà els grups avalaran per quòrum les noves restriccions que també compten amb el vistiplau dels serveis jurídics de la Cambra, i s'aplicaran d'immediat, per la qual cosa aquest ple ja es realitzarà amb la meitat dels diputats de la Cambra catalana. Els que no hi assisteixin, podran seguir la sessió per Canal Parlament i delegar el vot en algun dels diputats presents.

El primer ple amb restriccions d'aforament va tenir lloc el 24 d'abril de 2020, en què es van aprovar els pressupostos de la Generalitat, amb un total de 21 diputats a la cambra. Amb l'evolució de la pandèmia, s'ha anat flexibilitzant la presència de diputats a l'hemicicle, fins al punt de permetre que tots ells hi siguin durant les votacions, com va passar en el ple d'investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

L'aforament al saló de plens estava limitat al 70% des de feia quatre mesos i des de l'esclat de la pandèmia de covid-19 s'han alternat diversos mètodes que combinen la presència física i el vot telemàtic per garantir l'activitat parlamentària.

El passat mes de juny, amb la constitució del nou Govern, ja es va aixecar la normativa que obligava els diputats a assistir al ple amb mascaretes tipus FFP2 i es van retirar les mampares de la bancada primera, que separaven els consellers.

Setmana clau

La situació del coronavirus a Catalunya no millora i s'enceta una setmana clau, amb un Nadal i Sant Esteve i àpats familiars. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas ha posat de manifest aquest mateix dilluns que la situació epidemiològica està experimentant un important increment en el nombre de casos, un fet que es pot veure en la incidència dels últims 7 dies.

Què caldria fer aquestes festes de Nadal? Segons la secretària, seria aconsellable fer trobades amb el teu grup estable i aquella bombolla amb qui mantens contacte directe. Per intentar frenar també aquesta sisena onada, Salut ha obert aquest dilluns el torn per a tota la població vacunada amb AstraZeneca. És a dir, els professionals essencials –unes 200.000 persones– i majors de 60 anys vacunats amb aquesta vacuna ja podran demanar hora a partir d'aquest dilluns per tal de rebre una dosi de reforç o una tercera dosi de la vacuna. Com ja ha passat amb altres franges, aquesta tercera dosi serà amb una vacuna d'ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna.

Aquesta setmana el president de la Generalitat, Pere Aragonès, participarà a la Conferència de Presidents que ha convocat per dimecres el president espanyol, Pedro Sànchez. La reunió l'ha convocat Sánchez davant l'augment de tots els indicadors de la pandèmia i pocs dies abans que augmenti la interacció social per Nadal, i Aragonès té la intenció de traslladar a Sánchez el posicionament del Govern per abordar la situació de la pandèmia: demà mateix al Consell Executiu s'abordaran aquestes qüestions.

 

A la imatge destacada, hemicicle del Parlament / Sergi Alcàzar