El president de la Generalitat, Pere Aragonès, participarà aquest dimecres en la Conferència de Presidents que ha convocat aquest diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aragonès assistirà a aquesta reunió de manera telemàtica, segons un comunicat en què el Govern ha lamentat que aquesta reunió no hagi tingut lloc abans, "donada la proximitat de les festes de Nadal", tal com han traslladat a l'Executiu de Sánchez. El president del govern espanyol ha decidit convocar-la davant l'augment de tots els indicadors de la pandèmia i pocs dies abans que augmenti la interacció social durant les festes de Nadal. 

Aragonès té la intenció de traslladar a Sánchez el posicionament del Govern per abordar la situació de la pandèmia, a banda de la seva gestió fins avui, i informar de les decisions que es prendran dilluns en el marc de la Comissió delegada en matèria de covid, així com en el Consell Executiu de dimarts. Una de les principals peticions d'Aragonès és que hi hagi "més claredat" envers la ciutadania amb tot el que fa referència a la pandèmia i insistirà a mantenir els fons covid-19 el 2022. El Govern ha reclamat en aquest comunicat que la trobada entre presidents autonòmics sigui "útil" i serveixi per prendre decisions de manera cordial. 

Reunió telemàtica des del Senat 

En una declaració institucional des de Barcelona, on després ha participat en el Congrés dels socialistes catalans, Pedro Sánchez ha anunciat que la pròxima Conferència de Presidents tindrà lloc dimecres 22, dos dies abans de la nit de Nadal. La reunió serà telemàtica des del Senat i s'ha convocat per abordar la situació de la covid-19 i reforçar la cogovernança i la cooperació institucional, davant de l'avanç de contagis en les últimes setmanes. Segons ha destacat Sánchez, se celebrarà per fer front al coronavirus "amb mesures compartides".

"Espanya registra una incidència acumulada de 511 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, que continua sent una incidència inferior que als països del nostre entorn, però que no podem donar per bo", ha assenyalat Sánchez aquest diumenge.

Visió compartida 

L'objectiu de la reunió amb els presidents autonòmics, segons va explicar aquest dissabte la ministra de Sanitat, Carolina Darias, és fer una valoració conjunta de la situació i oferir una visió compartida del camí a seguir els propers dies, després que Espanya estigui ja en risc molt alt per contagis, el màxim indicador del semàfor covid. Darias es va remetre a la cogovernança per justificar la falta d'unes mesures comunes a tot el territori nacional i que es plasmen en les reunions, tots els dimecres, del Consell Interterritorial, en el qual estan representats el ministeri i les comunitats, i que es reforçarà ara amb la pròxima Conferència de Presidents, que s'ha reunit 18 vegades "des del començament aquesta maleïda pandèmia".

Els experts han demanat en diverses ocasions que es prenguin mesures per aturar aquest important avanç de la covid, especialment després de l'arribada de la variant òmicron. Aquesta provoca casos menys greus de la malaltia comparada amb altres variants com la delta però és molt més contagiosa. A Catalunya, amb més de 300 ingressats a les UCI i amb un augment generalitzat dels indicadors, Oriol Mitjà ha demanat, amb el cor trencat, que se suspenguin els sopars i dinars de Nadal i ens trobem només amb els nostres convivents durant aquestes festes. 

A la imatge principal, el president Pere Aragonès / Sergi Alcàzar