Fa ja cinc dies que l'augment diari de morts per coronavirus es compta de 800 en 800. Malgrat la negror de les dades, el govern espanyol s'esforça a traslladar un missatge d'esperança en cadascuna de les compareixences públiques de les autoritats sanitàries del país. L'últim, el ministre Salvador Illa, que ha defensat aquest dimecres a la tarda que "les mesures estan funcionant" perquè "es confirma l'alentiment". Un factor clau per comprovar si és així serà la generalització de les proves a tota la ciutadania. En aquest sentit, el ministre ha explicat que encara estan avaluant la validesa del milió de tests nous que van rebre dilluns de la Xina. 

A Espanya es fan cada dia entre 15.000 i 20.000 proves de Covid-19. Segons Illa, és un dels països on més se'n fan. Amb tot, tots els experts assenyalen que estendre les proves al màxim de ciutadans possible afavoreix el control i seguiment de l'evolució de la pandèmia. Després de l'operació fallida dels 640.000 tests defectuosos que el ministeri va adquirir a un fabricant xinès sense llicència, dilluns va arribar una nova partida des de Shangai, aquesta d'un milió de kits. Illa ha garantit que "complien amb la normativa per ser comercialitzats", però que per curar-se en salut, l'Institut Carlos III els està verificant per assegurar-se que no fallen com va passar amb els anteriors.

L'estudi servirà també per elaborar un manual d'instruccions sobre el protocol que cal seguir per utilitzar-los. Tot i que van arribar abans d'ahir, el procés de validació no ha finalitzat. Justament avui, la Generalitat ha lamentat que aquests kits promesos pel ministeri i que havien de repartir dijous passat, encara no han arribat. 

Durant una compareixença a la sala de premsa de la Moncloa, Illa ha situat com l'objectiu d'aquesta setmana que es confirmi aquesta tendència. I ha aportat les dades que el fan ser optimista. Si fa dues setmana la velocitat de propagació del coronavirus a l'Estat rondava el 25%, mica en mica el ritme ha anat disminuint fins a situar-se, avui, al 8%. En paral·lel, el ministre ha destacat la reducció de la taxa de creixement d'ingressos en UCI, que en 24 hores ha passat del 7,2 al 4%. Segons els seus càlculs, si s'hagués mantingut el percentatge d'ahir, avui haurien entrat a les unitats de crítics un centenar més de pacients, que s'haurien afegit als 265 que hi ha hagut. Actualment, hi ha 5.872 llits d'UCI ocupats per pacients de coronavirus. 

Illa, que aquest dijous compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la gestió de la crisi sanitària, ha admès que aquesta encara serà "una setmana complicada, dura".