Després de cinc dies seguits de baixada en el ritme d'augment de morts per coronavirus, ahir dimarts aquesta caiguda va experimentar una frenada. Espanya va registrar el nombre més alt de defuncions en un dia (849). I avui torna a trinxar el rècord, en termes absoluts, amb 864 persones que han perdut la vida en les últimes 24 hores, la dada més alta des de l'inici de la pandèmia. Això suposa una pujada de l'11%, que és un punt per sota del 12% detectat entre dilluns i dimarts. El total de morts s'eleva ja als 9.053. 

WhatsApp Image 2020 04 01 at 11.34.38

El que sí que s'alenteix més després del repunt viscut dimarts és la velocitat de propagació del Covid-19, que baixa tres punts comparada amb ahir, de l'11 al 8%. Aquesta dada, això sí, cal posar-la sempre entre moltes cometes, tenint en compte que les proves per diagnosticar positius no estan ni de bon tros generalitzades entre la ciutadania, com seria desitjable. Entre ahir i avui el ministeri de Sanitat ha detectat 7.719 nous casos. Des que el coronavirus va envair Espanya ja s'han infectat 102.136 persones

El fet que la corba de contagis baixi més que la de morts dona com a resultat una dada més pessimista, que és que la taxa de mortalitat en relació als infectats puja al 8,9%, el punt més alt de tota la crisi sanitària. 

L'obsessió del govern espanyol, que fa dies que parla "d'estabilització" de la tendència, és que les UCI no se saturin. Ja hi ha sis comunitats autònomes al límit, entre les quals, Madrid, Catalunya i les dues Castelles. Actualment, segons l'última actualització, hi ha 5.872 pacients ingressats per Covid-19 a les unitats de crítics. 

I les altes? Doncs el darrer recompte indica que s'han recuperat de la malaltia 22.647 persones. Aquest dimecres, el ministeri ha notificat el volum més gran de pacients curats en un sol dia, 3.388

Madrid, el doble de morts que Catalunya

Si ens fixem en les dades desglossades per comunitats autònomes, la tendència també es manté. Madrid segueix sent el focus principal. Hi ha, per exemple, el doble de morts que en la segona comunitat amb pitjors dades, que és Catalunya. Així, la capital espanyola acumula el 42,7% del total de defuncions de l'Estat, 3.865. 

En el cas de Catalunya, la xifra de morts se situa en els 1.849, que representen el 20,4% del conjunt d'Espanya. Si a l'inici de la pandèmia el País Basc era una de les zones amb més concentració de casos, ara la preocupació es trasllada a Castella la Manxa i Castella i Lleó, amb uns 7.000 infectats cadascuna.