Qui més qui menys ha fantasiejat amb la festa que farà el dia que es declari la fi del confinament. La realitat, però, és que quan arribi el moment, no hi haurà una obertura generalitzada, sinó que l'aixecament de les restriccions anirà arribant en comptagotes. Per col·lectius, per territoris, per sectors. Tal com està fent la Xina. Com preveu fer Itàlia. Entre cotons, per evitar un rebot de la pandèmia un cop controlada. 

Sucumbir a l'optimisme dels fulls de càlcul, que indiquen una tendència a l'estabilització de la corba del coronavirus, és el gran risc. De fet, la pròpia portaveu del govern espanyol reconeixia aquest dimarts que passi el que passi, la sortida de la quarantena serà progressiva i pot trigar més del previst, és a dir, allargar-se encara un temps després de Setmana Santa. És, al capdavall, el que ha passat a la Xina i a Itàlia, que juguen amb unes setmanes d'avantatge respecte a Espanya i marquen el camí. 

Més enllà de l'opinió dels polítics, els experts i científics tenen clar que "això no se solucionarà en dues o tres setmanes", sinó que "va per llarg". Així ho comparteix amb ElNacional.cat el doctor López-Contreras, cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de Sant Pau. No és l'únic. En la mateixa línia s'han pronunciat altres professionals del ram com l'investigador Oriol Mitjà o l'epidemiòleg Antoni Trilla

En qualsevol cas, la decisió l'acabarà prenent la política i ho farà, òbviament escoltant les recomanacions sanitàries, però conjuminant inevitablement un altre factor essencial, l'economia. La finalització de les restriccions dependrà de l'equilibri entre salut i diners. És a dir, quan s'evidenciï un menor risc de col·lapse del sistema de salut, especialment de les UCI, començarà a reactivar-se la vida laboral. I la social. 

Per grups de població i per zones

Els experts consultats per aquest diari coincideixen a apuntar que quan comencin a aixecar-se les prohibicions, no podrà mobilitzar-se tothom de cop. La població més vulnerable -persones grans, amb patologies prèvies o embarassades- haurà de seguir encara amb una activitat més restringida que la resta. Per precaució. Els primers que podrien activar-se doncs, són els més joves, si bé el doctor López-Contreras recorda que també hi ha joves infectats sense patologies anteriors que ho estan passant malament pel virus. Per això, apunta que tindria més sentit determinar l'aixecament en funció de les necessitats productives, de l'activitat econòmica. 

L'altra variable a tenir en compte, en la línia del que s'ha fet a la Xina -amb Wuhan i la seva província, Hubei-, és que la relaxació esglaonada de la quarantena sigui asimètrica territorialment. És a dir, que es delimitin zones en funció dels casos de coronavirus, ja sigui perquè en tenen molt pocs i es tanquen per evitar que hi entrin o perquè n'han acumulat molts i ja han immunitzat bona part de la població. Es calcula que un territori ha assolit la "immunitat de grup" quan el 60% dels seus membres han agafat un virus. 

Un element clau per la flexibilització de l'aïllament és la realització massiva de proves. Per poder "focalitzar el confinament" a nivell de municipis o nuclis urbans, Oriol Mitjà aposta per la creació d'un DNI víric, sotmetent tots els ciutadans a tests ràpids per saber si han passat o no el Covid-19. En paral·lel, proposa que s'activi una geolocalització amb telèfons mòbils que de fet ja està en marxa a la Xina. Per sortir de la província de Hubei, per exemple, cal un codi QR, que indica amb una llum verda o vermella l'estat de salut del portador. Minimitzar riscos a costa de limitar llibertats. 

Bars, cine i viatges: un horitzó llunyà

Un dels sectors que més patiran les conseqüències de la pandèmia seran els locals d'oci. A la Xina tot just han començat a reobrir alguns restaurants i ho han fet sota unes limitacions dràstiques pel que fa a l'aforament i la distància obligatòria entre les taules. Els cinemes, discoteques i gimnasos segueixen tancats i els actes multitudinaris, prohibits. El país no deixa entrar turistes i estrangers.

A Itàlia no es plantegen que els bars puguin començar a aixecar persianes ben bé fins al maig. De moment, el país transalpí ha anunciat ja que allarga el confinament com a mínim fins al 13 d'abril. Això sí, Giuseppe Conte ha obert una petita escletxa als més menuts: podran sortir una estona de manera controlada acompanyats d'un adult

"La vida canviarà, no podrem fer el que fèiem abans", apunta el cap de Malalties Infeccioses de Sant Pau. "Ens haurem de reinventar", conclou. Si la calor guanyarà al virus és, ara mateix més una esperança que un fet científic. Amb tot, els experts coincideixen a assenyalar-ho com una probabilitat. La llum al final del túnel, doncs, arribaria cap al mes de juny. Tot, pendent que la comunitat científica pugui trobar la vacuna.