L'endemà de l'anunci d'enduriment de les condicions de l'estat d'alarma a Espanya, els responsables tècnics de la gestió de la crisi del coronavirus posen l'accent en el principal repte de cara als propers dies: "garantir que les UCI no se saturen". El temor al col·lapse és, de fet, el que ha motivat el canvi de parer de Pedro Sánchez per implantar un confinament pràcticament total

L'estada mitjana d'un malalt de Covid-19 en una UCI ronda els 28 dies, segons dades del ministeri de Sanitat. Això fa que, tot i que el ritme d'ingressos a les unitats de crítics s'ha alentit, el risc de massificació persisteixi, perquè els nous pacients que entrin els propers dies s'acumularan als que hi han entrat en les últimes dues setmanes i que encara hauran de quedar-s'hi.  

Durant la seva compareixença diària d'aquest diumenge, el coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri, Fernando Simón -que és qui ha acabat convencent el president espanyol de la necessitat de reduir al màxim la mobilitat- ha assenyalat com "la corba porta uns dies baixant, però cal anar amb compte amb les dades". El doctor ha alertat que ja hi ha sis comunitats autònomes al límit de la seva capacitat i tres més que s'hi acosten. Preguntat per quins són aquests nou territoris, s'ha negat a donar més detalls, perquè "seria arriscat" fer-ho. 

En aquest sentit, des del ministeri garanteixen que si cal es traslladaran malalts crítics d'una comunitat autònoma a una altra, per destensar les que no tenen prou espai. Alhora, insisteixen que les mesures preses ahir -en referència a l'augment de les restriccions de mobilitat a la ciutadania- intenten reduir nous casos de Covid-19 susceptibles de ser ingressats en UCI.