Que l'encarregat de coordinar la crisi sanitària més greu que ha patit Espanya en la seva història recent s'hagi infectat genera irremeiblement un punt d'alarma. Per combatre aquesta sensació, el govern espanyol no ha dubtat a fer-lo aparèixer 24 hores després d'haver confirmat que s'havia contagiat. Ahir, Simón no va comparèixer. Avui hi ha tornat. 

"Dormir m'ha anat molt bé, em trobo molt bé ara mateix". Per sorpresa i sense previ avís, la principal cara visible del gabinet tèncic de gestió del coronavirus ha reaparegut durant la compareixença informativa que fa cada matí el seu equip. El doctor Fernando Simón, que ahir va donar positiu en Covid-19, ha connectat amb la sala de premsa de la Moncloa per videoconferència des de casa seva. Una operació comunicativa per transmetre tranquil·litat que ha reforçat amb el seu discurs. 

Ho ha fet per interpretar l'última actualització de dades que ha ofert el ministeri de Sanitat, que indica un repunt de la mortalitat i del nombre d'infectats. L'explicació de Simón és que durant el cap de setmana "la notificació [de morts i positius] sol ser menor a la real i s'acumulen retards de comunicació". D'aquí que, segons ha afirmat, "les descensos tan acusats de dissabte i diumenge no serien tan acusats", però tampoc l'augment d'avui. En aquest sentit, conclou que "les tendències es mantenen". 

El govern espanyol considera que des del passat 25 de març es detecten "canvis importants en la tendència que indiquen que les mesures tenen efectes". Simon defensa que "els efectes observats van en la bona direcció" i argumenta que ara mateix "no tindrien sentit noves mesures" perquè primer cal valorar l'impacte de l'enduriment del confinament decretat fa tot just tres dies. 

La principal preocupació del ministeri segueix sent evitar que les UCI col·lapsin i per això no descarta traslladar malalts de comunitats autònomes que ja es trobin al límit a d'altres que tinguin més capacitat. De moment, però, encara no han confirmat que s'hagi produït cap desplaçament de pacients entre comunitats. 

Pel que fa a les franges d'edat, la mà dreta de Simón, María José Sierra, ha explicat que el 85% dels morts tenen més de 70 anys i que la mortalitat entre els menors de 30 ronda el 0,2%.