Fa dies que ho apunten els experts científics i avui ho ha confirmat el govern espanyol. El retorn a la normalitat serà progressiu. És a dir, que les mesures extremes de confinament actuals no s'aixecaran del tot d'un dia per l'altre un cop passi Setmana Santa. Així ho ha avançat la ministra i portaveu María Jesús Montero

Des de Moncloa mantenen que "amb totes les dosis de prudència", les dades recollides durant els últims dies indiquen que Espanya camina "en la bona direcció" per trobar la llum al final del túnel. Parlen obertament "d'estabilització de la pandèmia", perquè disminueix la velocitat del nombre de contagis. Ara bé, tot i l'optimisme, des de l'Executiu comencen a deixar clar que "la recuperació de la vida quotidiana serà progressiva", perquè fer-ho de cop implicaria un retrocés. En tot moment, ha afirmat, se seguiran les recomanacions del gabinet tècnic que encapçala Fernando Simón. 

A hores d'ara s'estan percebent les conseqüències de les dues primeres setmanes d'estat d'alarma, quan les restriccions a la mobilitat no eren encara tan severes. Per poder valorar l'èxit de l'enduriment del confinament caldrà esperar a Setmana Santa. Per això, la portaveu del govern espanyol ha preferit no mullar-se sobre si d'aquí a dues setmanes es podrà començar a recuperar la vida normal. "Tant de bo", s'ha limitat a expressar. 

En qualsevol cas, Moncloa no ha volgut desaprofitar l'ocasió per adreçar un missatge d'esperança a la ciutadania. "El sacrifici es veurà compensat" i "el confinament salva vides", ha subratllat Montero, que ha agraït l'esforç dels espanyols per combatre la crisi sanitària. "Aquest govern està orgullós del seu poble, d'Espanya", ha sentenciat. 

Hivernar l'economia, no parar l'activitat

Sobre les noves limitacions a la mobilitat establertes amb el nou reial decret aprovat aquest cap de setmana, des del govern espanyol argumenten que "no s'ha aturat l'activitat, el que es fa és hivernar l'economia" i que el que es busca és "la mobilitat imprescindible". En aquest sentit, Pablo Iglesias ha reforçat el missatge afegint que "el govern va descobrir que la paralització de l’activitat el cap de setmana permet dominar la corba". 

Davant les crítiques de l'oposició i de molts presidents autonòmics per com ha maniobrat l'executiu de Pedro Sánchez en les últimes hores, Montero ha demanat disculpes i s'ha justificat explicant que "és veritat que són temps vertiginosos" que els obliguen a "legislar a una gran velocitat i prendre mesures en 24 hores".