El Ministeri de l'Interior d'Itàlia ha precisat que els nens poden sortir a fer un tomb i acompanyats d'un sol progenitor i en les proximitats de les seves cases, després de les peticions de concedir que els menors poguessin sortir malgrat les mesures d'aïllament a causa de la pandèmia del coronavirus.

En un comunicat, Interior va puntualitzar que respecte al permís de sortir a passejar o córrer a prop de casa, també podran fer-ho els menors mentre estiguin acompanyats d'un progenitor i en les proximitats de casa.

La ministra d'Igualtat d'Oportunitats i la Família, Elena Bonetti; la sotssecretària de Salut amb responsabilitat en medicina per a nens i adolescents, Sandra Zampa, i el president de la Societat Italiana de Pediatria (SIP), Alberto Villani, havien escrit just avui una carta al ministre de sanitat, Roberto Speranza presentant el problema de no permetre sortir de casa als nens.

"Hem compartit amb el ministre Speranza la necessitat de permetre que tots les persones en edat de desenvolupament, és a dir, menors d'entre 0 i 18 anys, puguin realitzar activitats físiques i recreatives a l'aire lliure, però sempre acompanyats per un membre de la família, respectant la distància social".

Encara que assumeix que el respecte de les regles d'aïllament ha salvat moltes vides, també agrega que cal "proposar regles que els acompanyin gradualment en aquest moment, protegint els seus drets fonamentals juntament amb la seva salut i la de la comunitat".

Des de fa tres setmanes, Itàlia va decretar l'aïllament de la seva població a causa de la pandèmia, que ha causat 12.428 morts i 105.792 d'infectats, i només es permet sortir de casa per comprar béns de primera necessitat o per motius de salut o feina.

Es permetia que les persones poguessin fer un tomb en la proximitat de la seva cases, però soles, el que excloïa poder sortir amb els fills.

Per això, des de fa diversos dies associacions de psicòlegs, educadors i pares d'Itàlia demanaven al Govern que tingui en compte també els nens, obligats des de fa tres setmanes (més un mes al nord del país), a estar tancats a casa per evitar el contagi de coronavirus, i els permetin sortir almenys una hora a l'aire lliure.

Recollida de firmes

La revista "Un pediatre com a amic" (UPPA) havia llançat una crida i una recollida de firmes per demanar al Govern que es tinguin en compte "les necessitats dels nens i que la situació d'aïllament prolongat en el qual viuen comporta riscos que provoquen, i en alguns casos ja està causant, problemes que comprometen la salut i el benestar dels més joves"

"Expressem gran preocupació pel fet que els nens no tenen cap possibilitat de sortir, al contrari del que succeeix, per exemple, amb les mascotes, que tenen dret a satisfer les seves necessitats fisiològiques fora de la llar", afegeix la nota.

Experts, psicòlegs, pares, artistes i educadors de la Llombardia també van escriure al president de la regió una carta en la qual insten les autoritats que també els nens puguin sortir una hora de les seves cases.

"Els nens i els joves es veuen obligats a romandre tancats entre les parets de les seves cases les 24 hores del dia, sovint en apartaments molt petits, sovint compartits amb molts membres de la família, i això, com ja l'han assenyalat els pediatres i psicòlegs, a la llarga pot fer molt mal a la seva salut, física i mental", van escriure.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat