Les patronals de l'automoció i els principals sindicats, Comissions Obreres i UGT, han presentat un protocol totalment detallat de com es farà aquest retorn a la feina des de les seves empreses per evitar qualsevol risc de contagi del coronavirus. Des de Fecavem, la patronal catalana d'automoció, fins a la seva homòloga espanyola, Faconauto, així com els fabricants espanyols d'Anfac i Sernauto, tots han acordat mesures molt estrictes.

Temperatura inferior a 37,5º

El document de tretze pàgines va més enllà de les consideracions generals de la 'Guia de bones pràctiques' de la Moncloa i posa el detall de totes les especificacions. D'entrada, es recomana que a l'entrada i la sortida de l'empresa o fàbrica es prengui la temperatura. En concret, si el treballador es presenta amb un estat superior als 37,5º ha de tornar o quedar-se a casa. Per prendre la temperatura es farà mantenint les distàncies de seguretat i aquells que passin de la marcada, seran aïllats de forma temporal i equipades amb màscares.

Control del personal amb llistes

Cada centre haurà d'elaborar un llistat personal amb les patologies prèvies de cada treballador. Aquest sistema de recollida d'informació servirà per veure qui pot ser susceptible d'elevar el nivell de risc de contraure el coronavirus. El Servei de Prevenció de l'empresa haurà de valorar emetre un informe sobre les noves mesures adoptades. I es podrà complementar amb informació molt visual en forma de cartells o circulars que informin de les noves mesures d'higiene i seguretat.

Vigilar l'entrada i la sortida

Les portes, sempre que sigui possible, hauran d'estar obertes evitant la necessitat de tocar-les. I els transportistes, hauran d'estar dins el vehicle o un punt segur mentre es realitzi l'activitat. Si es tracta de càrrega o descàrrega necessària, els transportistes hauran de respectar les estrictes normes de seguretat i pot sol·licitar un bany per rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel.

Banys habilitats

El personal extern, sempre que sigui possible, haurà de tenir un bany dedicat a ells i se'ls prohibirà l'ús del servei dels treballadors de l'empresa per garantir el control i la neteja adequada. D'altra banda, també demanen fomentar la preparació de detergent líquid per la pròpia empresa seguint les recomanacions de l'OMS.

Ús de màscares

En els espais comuns, inclosos menjadors, zones de fumadors i vestuaris ha d'haver una ventilació contínua i un manteniment de seguretat de dos metres de distància entre les persones o l'ús de mascaretes. Els accessos es faran per torns per garantir els espais i es recomana eliminar les fonts d'aigua que requereixin apropar la boca i les cafeteres comunes a les oficines.