El govern de Pedro Sánchez acaba de publicar una 'Guia de bones pràctiques en els centres de treball' per tornar la setmana que ve a la feina. Aquesta guia, de 13 pàgines, informa de qüestions que encara avui formen part del debat i la incertesa de la ciutadania. D'altres aspectes, es detallen de forma més oberta sense especificar.

D'entrada, subratlla que si el treballador "es troba malament" no ha d'anar a la feina, tampoc si ha estat en contacte amb una persona amb la COVID-19 i "no s'han respectat les mesures de seguretat". Els treballadors "d'edat vulnerable" no han de desplaçar-se, malgrat que la guia no informa de quines edats es refereix.

La norma la fa extensiva a les dones embarassades i els qui pateixen una malaltia com "hipertensió arterial, cardiovascular, diabetis, pulmonars cròniques, càncer o immunodepressió". En aquests casos, s'exigeix una acreditació del metge per poder demanar la prestació econòmica que serà "similar a tenir una incapacitat laboral".

Pel que fa a la mobilitat, es prioritza el transport individual. I confirma que aquells que vagin "caminant, amb bicicleta o moto, no és necessari que portin mascareta". Una mesura que topa amb la recomanació de l'OMS o el mateix Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, que s'ha referit a elles "per aprendre d'altres societats que utilitzen aquests equips de protecció personal per reduir el risc en la mesura que estiguin disponibles". A grans trets, la guia tan sols demana guardar la distància interpersonal. 

En el cas dels taxis o VTC, es continua amb la norma d'una sola persona per cada fila de seients. I pel que fa al transport públic: "En els viatges amb autobús, metro o tren guarda la distància interpersonal amb els teus companys". I remet la responsabilitat de guardar els metres necessaris "al conductor dels autobusos". En aquest cas deixa com "una recomanació" l'ús de la mascareta higiènica, en cap cas mèdica.

Una vegada dins el centre de treball, la distància ha de ser de dos metres entre els qui estiguin operant. L'horari d'entrada a la feina "ha de ser esglaonat per evitar aglomeracions, sobretot en el transport públic". Pel que fa als establiments de cara als clients, no hi ha una norma sobre aforament proporcional. Tan sols demana "evitar una càrrega" de persones. 

Sobre la utilització dels equips de protecció, remet la responsabilitat a "l'empresa que haurà de facilitar-ho quan el risc no es pugui evitar o no pugui limitar-se de forma suficient amb els mitjans tècnics" dels que disposava anteriorment. Així doncs, aquest aspecte queda totalment obert als criteris de cada centre.

A grans trets, l'ús de la màscara "no és imprescindible" durant la jornada. Un altre aspecte, "de caràcter general", que s'ha de garantir dins la feina és tenir sabó, solucions hidroalcohòliques i tovallons d'un sol ús. I s'ha de netejar amb lleixiu tota l'empresa cada dia i ventilar-la, com a mínim, cinc minuts.

Tot i que, a grans trets, matisa que sempre que és pugui és millor seguir amb el teletreball, la guia també dona uns consells pràctics als treballadors. Per exemple, tots els mocadors s'han  de tirar immediatament a una paperera, "preferiblement amb tapa". Evitar utilitzar aparells, com ordinadors, compartits amb d'altres companys i si no es pot evitar, "s'ha de desinfectar amb gel prèviament". Per acabar, recorda que és important rentar-se les mans "amb freqüència".