L’any 1977, en els ara ressuscitats Pactes de la Moncloa, no hi havia partits independentistes. ERC no havia estat legalitzada encara i CiU era un partit “nacionalista”. Quatre dècades després, en els nous Pactes de la Moncloa que dibuixa Pedro Sánchez arran del coronavirus, tampoc no entra en els plans que n’hi hagi, d’independentistes. Aquestes formacions s’han autoexclòs, però també les han exclòs. Malgrat que el govern espanyol reitera que l’oferta està “oberta” a tothom que s’hi vulgui sumar, això no és ben bé així. Des de l’executiu també subratllen que “cal compartir alguns elements”. Un d’ells, la unitat d’Espanya.

En la roda de premsa d’aquest dimecres al migdia a la Moncloa, José Luis Ábalos ha assegurat que tractaran de fer “un gran acord de reconstrucció nacional amb aquells que vulguin treballar en aquesta clau”. Això sí, ha reiterat que “cal compartir alguns elements” per adherir-s’hi. “La consciència de país és un d’ells”, ha assegurat el ministre de Transports, que ha assenyalat que cal compartir un “criteri d’unitat territorial”.

Els mateixos independentistes no s’han sentit interpel·lats per aquesta oferta. Un dels aliats del govern de Sánchez, ERC, l’ha acusat de voler “blanquejar” i “apuntalar el règim” amb la reedició d’aquests pactes de la Moncloa. És per això que deixen clar que ells “no participaran d’això”. En un comunicat, els republicans han avisat avui que “la sortida d’aquesta crisi no pot donar-se amb vestigis del passat”. En les últimes hores també se n’han desmarcat JxCat i la CUP, que també hi veuen un blanqueig de la Transició.

Tampoc la dreta

De fet, ara mateix el govern espanyol no compta amb suports per a aquests pactes de la Moncloa 2.0. Com ha admès Ábalos, tan sols tenen garantit el d'Unidas Podemos, en tant que socis d'executiu. És per això que el ministre de Transports ha tornat a reclamar a Pablo Casado que "recapaciti" i se sumi a aquesta "gran concertació". Ha apel·lat al "patriotisme" del cap de l'oposició.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món