Darrere dels nous “Pactes de La Moncloa” que planteja el govern espanyol amb motiu del coronavirus, ERC hi veu una excusa per “blanquejar” i “apuntalar” el règim del 78. És per això que deixen clar que ells “no participaran d’això”. El 1977 no ho van fer, tot i que recorden que tampoc no ho van poder fer. “Esquerra Republicana encara no havia estat legalitzada quan es van gestar i no ens sentiments deutors del règim que va sorgir d’aquells pactes”, constaten.

En un comunicat, els republicans constaten que fa quatre dècades “van aprofitar una crisi econòmica per refermar un règim que s’ha demostrat totalment fallit”. En aquest sentit, afegeixen que “volen intentar aprofitar una nova crisi per tornar-lo a apuntalar”. Per tot això, avisen que “la sortida d’aquesta crisi no pot donar-se amb vestigis del passat”, sinó que el futur passar “per un estat propi”.

En paral·lel, Esquerra Republicana també alerta que “d’aquesta crisi no en sortirem amb les solucions de les dretes”, sinó que cal “una sortida social, on no es torni a caure en l’error de deixar que ho paguin els de sempre, mentre es rescata bancs i poderosos i no els ciutadans i les famílies”.

“Considerem, per tant, que això és absolutament incompatible amb una reedició dels pactes de La Moncloa i la Gran Coalició que alguns desitgen”, conclouen els republicans.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món