El Pacte de la Moncloa del 1977 ara es torna a posar a la taula; en comptes de fer-ho per sortir d'una dictadura, la finalitat és combatre un virus sanitari. Sigui com sigui, la idea agrada al govern de Pedro Sánchez que, de moment, té el suport de Ciutadans.

No es pot dir el mateix de Junts per Catalunya. Des del govern català s'ha posat l'interrogant des del principi i avui la diputada de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha sentenciat que li veuen les orelles al llop: "Pactes de la Moncloa? El nom ens allunya a contribuir-hi", ha explicat en una entrevista a Ràdio 4.

Per Borràs, aquest concepte li recorda a un element anacrònic que va servir "per trencar amb el règim franquista però en canvi el va perpetuar de forma sociològica". I s'ha volgut centrar en la vessant econòmica que podria tenir, qualsevol mena de pacte i nom que rebés, per sortir de la crisi del coronavirus: "Si estem parlant d'uns acords per sortir, com el Pla Marshall, que va ser una injecció econòmica, sí".

En paral·lel, mentre aquest gran pacte d'estat no arriba, n'hi ha d'altres on Junts per Catalunya també ha vist discrepàncies. Tant el partit de Borràs com Esquerra es van abstenir en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma fins l'11 d'abril, ja que apostaven per un confinament total que no es marcava. Ara, amb la següent votació de dijous les coses podrien canviar, però Borràs avisa: "JxCat es va abstenir perquè era un 155 per la via de l'excusa sanitària".

Pel que fa a la gestió del govern de la Generalitat, ha lloat la tasca del president Quim Torra i la seva capacitat d'autocrítica en moments tan delicats: "El president Torra sempre ha sortit a donar la cara amb humilitat". I assegura que el confinament total ha de seguir "fins que no hi hagi tests per a tothom".