La pregunta d’EH Bildu a Pedro Sánchez ha estat simple i clara: “Farà vostè retallades públiques i socials? Aplicarà la recepta de l’austeritat?”. La diputada abertzale Mertxe Aizpurua li ha reclamat claredat: “Si avui no és clar, i no diu que no farà retallades, entendrem que estan damunt la taula”. El president espanyol, però, ha evitat respondre i ha sortit per la tangent. “El debat és un altre; el debat és que la crisi ha accelerat canvis que ja vèiem venir”, ha dit. 

Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats aquest dimecres, el president espanyol ha arrencat dient que "la ciutadania mereix claredat", però no ha acabat responent ni sí ni no. S’ha compromès, això sí, a donar una “resposta positiva i inclusiva”, tant a Europa com a Espanya. "Si em pregunta si hi haurà retallades, el que ha d'haver-hi són polítiques anticícliques, de resposta al cicle en funció inversa", ha explicat el dirigent socialista.

 

"Evidentment amb un dèficit el 10%, caldrà retallar-ho d'alguna manera”, ha admès Sánchez. En aquest sentit, ha apostat per “esperorar el creixement” i fer una reforma per aprofundir en la justícia fiscal. Tot això, a parer de Sánchez, farà que vagin baixant altres partides, com la de les prestacions d’atur.  “Hi haurà polítiques que s'aniran reduint com a conseqüència que hi hagi un major creixement de l'ocupació", ha explicat en aquest sentit.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram