S'allargarà l'estat d'alarma pel coronavirus més enllà de l'11 d'abril a mitjanit, quan finalitza la primera pròrroga? La possibilitat està sobre la taula del govern espanyol, que ho decidirà "en els pròxims dies". Segons ha assegurat aquest dijous el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la decisió serà adoptada segons el criteri de les autoritats sanitàries i atenent l'evolució de la pandèmia a Espanya. Amb les xifres d'avui, s’ha batut nou rècord de morts diaris (fins a 950 en 24 hores), superant la xifra dels 10.000. Això sí: l’increment de casos diaris s’ha estabilitzat en el 8% des de principis de setmana, a diferència del 20% de fa una setmana.

En una roda de premsa a La Moncloa aquest dijous al vespre, el ministre de l'Interior ha assegurat que el president espanyol Pedro Sánchez determinarà si s'ha de prorrogar més o no l'estat d'alarma, argumentant que "la situació és dinàmica". Marlaska ha deixat clar que aquesta decisió estarà fonamentada en "criteris científics i de les autoritats sanitàries" i que buscarà la "màxima eficàcia" per poder tornar a la normalitat "com abans millor".

En tot cas, no es tornarà “de cop” a la normalitat. Així ho ha deixat clar, hores abans, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha comparegut al Congrés dels Diputats. Illa ha assegurat que la sortida del confinament serà un “procés” gradual i progressiu. Entre les mesures que estan estudiant si baixen els contagis, segons el ministre, hi ha les de fer esport a l’aire lliure o sortir amb nens al carrer. En tot cas, el dirigent socialista no ha volgut anticipar-se i ho ha supeditat tot a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. La prioritat sempre serà evitar "riscos".

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món