No es tornarà “de cop” a la normalitat. Així de clar ha estat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats ha assegurat que la sortida del confinament serà un “procés” gradual i progressiu. Entre les mesures que estan estudiant si baixen els contagis, segons el ministre, hi ha les de fer esport a l’aire lliure o sortir amb nens al carrer. Són justament dues mesures que li ha proposat el portaveu d'ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, en la seva rèplica, i que el ministre ha fet servir d'exemple. En tot cas, el dirigent socialista no ha volgut anticipar-se i ho ha supeditat tot a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. La prioritat sempre serà evitar "riscos".

En la seva compareixença, Salvador Illa ha admès que el “desescalament” de les mesures de confinament serà de forma gradual, progressiva. En aquest sentit, ha apuntat que els “millors experts” ja estan estudiant “la millor manera de fer-ho”. Fer-ho amb risc que es produeixi un rebrot, ha avisat, “és una decisió molt difícil de prendre”. I ha conclòs sobre això: “No puc anticipar-ho perquè encara està en fase d’estudi”.  Ha deixat clar que “no serà de cop”, que "hi haurà un periode de transició".

“Al final serà un procés”, ha resumit el ministre de Sanitat, que ha subratllat que “mentre en alguns territoris hem passat el pic, en altres hi estem molt a prop”. Ha recordat que no es pot afirmar que "ja mai més ens haurem de preocupar del virus”, i que dependrà de "l'avenç en teràpies i vacunes”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món