Per tercera vegada, l’estat d’alarma pel coronavirus es prorrogarà, aquest cop fins al 9 de maig. Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dimecres l’aval del Congrés dels Diputats, que inclourà una primera mesura de desconfinament: el dels nens menors de 14 anys. Això sí, el que no ha aconseguit el govern espanyol és l’aval a la seva gestió de la pandèmia. Les crítiques les ha formulat l’oposició conservadora, però també els mateixos socis de l’executiu de coalició, començant pels diputats independentistes. Un suspens el mateix dia que compleixen 100 dies.

El resultat de la votació: més vots en contra que ara fa dues setmanes, i alguns i abstencions a desgana. Hi ha hagut 269 vots a favor (que no xecs en blanc), entre els quals els del PSOE, Unidas Podemos, el PP, Ciutadans, el PNB, el BNG, Més País o Compromís. Hi ha hagut 16 abstencions, les d’ERC i EH Bildu. I hi ha hagut 60 vots en contra, els de Vox i la CUP, als quals avui s’han sumat els vuit diputats de Junts per Catalunya. La improvisació del govern espanyol ha estat el combustible perfecte per un allau de crítiques i retrets.

El debat a la cambra baixa ha arribat l’endemà de la nova rectificació del govern espanyol. En aquest cas, pel desconfinament dels nens, que inicialment van anunciar que només podrien acompanyar adults al supermercat, la farmàcia o el banc, però no passejar. Aquesta temeritat ha aplegat la majoria de partits en contra. També li han retret la recentralització, que Sánchez continua negant. Gabriel Rufián li ha respost amb l’acudit dels cotxes en contradirecció: “Tots li diuen que ha recentralitzat i vostè diu que no”.

Durant la seva intervenció davant la cambra, el president espanyol ha tornat a evitar l’autocrítica. Ha fet passar la rectificació d’ahir com a “capacitat d’escoltar”. S’ha limitat a exposar el seu pla de desescalada, que vol començar a posar en marxa, lentament, a partir de mitjans de maig. Aquest procés serà asimètric territorialment, no necessàriament per comunitats autònomes, i les autonomies hi col·laboraran. Això sí, sota la batuta del ministre Salvador Illa, amb facultats extraordinària per dictar ordres. També s’ha avingut a reactivar la taula de diàleg amb la Generalitat, a petició de Rufián. Això sí, “quan es donin les condicions”.

Davant les renovades acusacions de recentralització amb el comandament únic, Sánchez ha tornat a negar la major. “Jo crec en les virtuts de l’estat autonòmic”, ha defensat. Ha subratllat que els pactes de reconstrucció contemplen un “acord interinstitucional” amb governs autonòmics i món municipal, i que també se’ls tindrà en compte a l’hora de planificar la desescalada.

Desconfiança Sánchez-Casado

Tot plegat la mateixa setmana que s’estan posant els fonaments de la taula de reconstrucció de Sánchez, reconvertida a petició de Casado en comissió parlamentària de reconstrucció. No obstant això, durant el ple i especialment durant la sessió de control, els dos dirigents han tornat a exhibir la desconfiança mútua. Tots dos líder polítics s’han retret la manca de voluntat de pacte. “Pensa reconèixer algun error per les negligències del govern?”, li ha preguntat Casado, que li ha exigit que demani perdó per la seva gestió. Sánchez li ha proposat de replicar també els mateixos pactes a nivell autonòmic i municipal, sense rebre una bona acollida. En paral·lel al transcurs de la sessió, el PP ha fet pública la seva proposta de comissió de reconstrucció, que passa per convertir-la de facto en una comissió d’investigació d'aquesta gestió.

Un cop més, les paraules més hiperventilades les ha pronunciat Santiago Abascal, que ha reclamat la dimissió de Sánchez i el seu govern per haver “convertit Espanya en una gegantina presó chavista que funciona amb cartilles de racionament”. El dirigent ultradretà ha arribat a dir que el president espanyol és “un perill per a la vida” i que està realitzant “la pitjor gestió sanitària d’aquesta pandèmia que s’hagi realitzat al món”.

Cada cop més lluny dels independentistes

Avui Esquerra Republicana ha estat l’única formació independentista que s’ha abstingut, i ho ha fet amb una abstenció “més propera al no que mai”. Així ho ha expressat Gabriel Rufián, que ha estat especialment contundent contra la recentralització de competències a les portes de la desescalada. Per tot això, ha reclamat la recuperació de les competències “des de ja” per part dels governs autonòmics. El cap de files dels republicans a Madrid ha avisat Sánchez que no es compleix cap de les condicions de l’OMS per a poder iniciar un procés de desescalada del confinament

En canvi, Junts per Catalunya ha canviat l’abstenció per un no. Laura Borràs ha carregat amb duresa contra la gestió del govern de coalició, assegurant que “no han estat ràpids reaccionant però les mesures són reaccionàries”. La portaveu de JxCat al Congrés ha avisat Sánchez que se li acaba el crèdit i que no va pel bon camí: “Van decretar el confinament tard i malament i decretaran el desconfinament pitjor”.

La CUP s’ha mantingut en el seu no de fa dues setmanes. La diputada Mireia Vehí ha acusat el govern espanyol d’utilitzar el decret d’estat d’alarma per “retallar drets”, permetre que la policia “actuï amb impunitat” i per “recentralitzar”. 

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món