Pedro Sánchez ha “recollit el guant” de Gabriel Rufián. Aquests són els termes que ha fet servir el president espanyol en resposta al portaveu d’ERC, que li ha reclamat reactivar la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat no més tard del juny d’aquest any. “Estic disposat a recollir el guant”, ha respost el dirigent socialista. Segons ha dit, no serà el govern espanyol qui posi obstacles a la reactivació del fòrum bilateral entre governs. Això sí, haurà de ser quan passi la crisi del coronavirus.

En resposta a Rufián al Congrés dels Diputats, el president espanyol ha deixat clar que “no està en l’ànim del govern postergar els problemes”. En aquest sentit, ha assenyalat que ara estan “obstinats” en la lluita contra la pandèmia, i que amb el president Torra i el vicepresident Aragonès van acordar congelar la taula. No obstant això, ha subratllat la “voluntat de reprendre aquest diàleg quan les condicions siguin oportunes i comprensibles per la societat catalana i espanyola”.

Per altra banda, Sánchez ha rebatut les crítiques a la centralització.  “Jo crec en les virtuts de l’estat autonòmic”, ha defensat. Ha subratllat que els pactes de reconstrucció contemplen un “acord interinstitucional” amb governs autonòmics i món municipal, i que també se’ls tindrà en compte a l’hora de planificar la desescalada. En aquest sentit, ha garantit que “la resposta serà asimètrica” en funció dels territoris. Això sí, que no necessàriament serà per comunitats autònomes. “No és la mateix la realitat de Barcelona que la de Girona o Lleida”, ha posat d’exemple. També ha contraposat la situació entre el món urbà i el món rural.

El full de ruta serà consensuat amb les altres institucions, s’ha compromès. Ha recordat com fa tres setmanes que treballen en un pla de desescalada, on també col·laboren un expert responsable de cada autonomia.

A Rufián també li ha rebatut que existeix una dicotomia entre salut i economia, un dilema que ha titllat de “pervers”.

Exigeix disculpes a Borràs

El president espanyol ha exhibit un to molt contundent contra Laura Borràs, portaveu de JxCat, per les polèmiques declaracions de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista. “No es pot acceptar dir que en una Catalunya independent hi hauria menys morts, és absolutament inacceptable”, ha criticat el dirigent socialista. I ha desafiat Borràs: “M’agradaria que pugés a aquesta tribuna a dir que va ser un error”.

Seguirà ampliació

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món