Pedro Sánchez ja prepara la desescalada, però envia un avís a navegants: serà un procés llarg i gradual. Pot haver-hi “avanços i retrocessos” en funció de l’avenç o retrocés del coronavirus. Per tot això, el president espanyol ha advertit davant del Congrés dels Diputats que “el confinament general no s’aixecarà fins que estem veritablement preparats per això”. En la seva compareixença, ha subratllat que els successius estats d’alarma que vindran s’aniran adaptant a l’evolució de la pandèmia. Aquesta desescalada, que podrà ser asimètrica per territoris, començarà a mitjans de maig, a partir de la segona quinzena, segons les seves previsions.

El president del govern espanyol compareix aquest dimecres al Congrés dels Diputats per a demanar la tercera ampliació de l'estat d'alarma, fins al proper 9 de maig. Aquesta pròrroga compta amb dues novetats. La primera, l'"alleujament" rectificat del confinament dels menors de 14 anys. “Aquest és un govern que escolta, vam pecar de prudència”, ha admès el dirigent socialista. La segona, que el ministre Salvador Illa tindrà la potestat per decidir la desescalada i el seu ritme a cadascun dels territoris. El titular de Sanitat podrà restringir o ampliar les restriccions de l'estat d'alarma, que podrà ser asimètric en funció de la situació de cada territori.

En aquest context, Sánchez ha fixat una data al seu "horitzó de desescalada": a partir de la segona meitat del mes de maig.

“Espanya seguirà el criteri de l’OMS i dels experts”, ha insistit Pedro Sánchez, que ha reiterat que “la desescalada serà lenta i gradual, perquè ha de ser segura”. Ha assenyalat que “les regles i l’abast” dels decrets d’estat d’alarma “variaran com ha variat la situació”. En aquest sentit, ha assenyalat que s’anirà “modificant” per a adaptar-se als diferents escenaris. “Hi haurà retrocessos i avenços en funció de l’avenç del virus a les decisions que prenem”, ha indicat. Ha justificat que cal “evitar passos en fals”.

Pactes de reconstrucció per territoris

La mateixa setmana que ha tancat la ronda de contactes amb la majoria de grups parlamentaris, el president espanyol ha tornat a defensar la unitat per arribar a uns acords de reconstrucció “necessaris i imprescindibles”. Davant d’això, s’ha mostrat també “favorable” a la “consecució de pactes en els diferents graons de la nostra geografia”, és a dir, “a cada comunitat i cada ajuntament, governi qui governi”.

Les condicions de la desescalada

Sánchez ha explicat, abans d’iniciar la desescalada, tindran en compte les condicions que reclama l’OMS. Entre aquestes, ha subratllat les de tenir la transmissió controlada, estar en condicions de detectar i aïllar ràpidament cada nou contagi, implantar un sistema de control de les persones procedents d’altres zones per evitar contagis importants o establir “mesures preventives estrictes” en els centres de treball i en els centres escolars. És a dir, el que ara s’està fent a la Xina.

Escenari “prudentment optimista”

En l’inici de la seva intervenció, el president espanyol ha assenyalat que és la tercera vegada que demana una pròrroga de l’estat d’alarma, però “la primera vegada” que pot fer-ho “amb un escenari prudentment optimista”. En aquest sentit, ha destacat que les xifres del coronavirus “indiquen que estem doblegant la corba de contagis”, i ha agraït la “disciplina” i “moral de victòria” dels ciutadans espanyols. Ha interpel·lat la societat a “continuar treballant sense descans” i a “no abaixar la guàrdia”. S’ha compromès a retre l’”homenatge” que mereixen als morts per la pandèmia.

Gran fons europeu

Sánchez també ha informat de les dues últimes reunions del Consell Europeu, i ha tornat a reclamar un “gran pla de reconstrucció” a escala europea. Ha explicat que demà plantejarà un gran fons de recuperació d’1,5 bilions d'euros finançat amb deute perpètua i vinculat al pressupost europeu. Es tractaria de "transferències directes a fons perdut" per "finançar un programa de recuperació" que inverteixi en "àrees clau" i en els sectors més afectats com transport o turisme.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món