“La resposta serà asimètrica” en funció dels territoris. D’aquesta manera, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que el procés de desescalada no serà uniforme a tot el territori de l’Estat, sinó diferenciat en funció del territori. Això sí, no necessàriament serà per comunitats autònomes. “No és la mateixa la realitat de Barcelona que la de Girona o Lleida”, ha posat d’exemple. També ha contraposat la situació entre el món urbà i el món rural. Ha garantit que es farà amb el concurs dels diferents governs autonòmics.

La nova pròrroga de l’estat d’alarma, que s’aprovarà aquest dimecres fins al 9 de maig, atorga facultats al ministre Salvador Illa per decidir el desconfinament territorialitzat. El Ministeri de Sanitat podrà dictar ordres, instruccions i guies modificant les activitats o els desplaçaments permesos. La nova ampliació també contempla la possibilitat d'"ampliar o restringir territorialment els llocs, establiments o activitats afectats pel decret d’alarma”.

La desescalada no es farà a nivell autonòmic”, ha assegurat Sánchez en resposta a Gabriel Rufián. Entre les variables que es tindran en compte, la "resiliència i capacitat del sistema nacional de salut" a cada territori, l’"evolució del nombre de contagis, hospitalitzats, ingressats a la UCI i defuncions" i finalment les derivades de les mesures d'higiene.

Malgrat això, Sánchez s’ha compromès a consensuar-ho amb les comunitats. Ha recordat que ja tenen el contacte dels responsables de la desescalada de cada govern. D’aquesta manera, l’executiu central no espera dictar ordres "i que li diguin amén".

Un cop més, el mandatari espanyol ha deixat clar que se seguiran una “sèrie de marcadors” per anar “transitant d’un confinament més estricte a un confinament més laxe”, sempre “tenint en compte la complexitat territorial”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món