L’estat d’alarma pel coronavirus s’haurà d’allargar més enllà del 26 d’abril. Així ho ha admès Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, mentre demanava a la cambra la segona pròrroga del confinament. Ja ho va insinuar bastant explícitament dissabte passat i ho ha confirmat aquest dijous. “Estic convençut que hauré de tornar a fer-ho perquè evidentement no haurem posat fi a la pandèmia”, ha assegurat el president espanyol. Seria almenys fins a l'11 de maig. Això sí, seran estats d’alarma diferents.

En resposta al diputat d’EH Bildu Oskar Matute, el dirigent socialista ha dit estar “convençut” que “d’aquí quinze dies” haurà de tornar al Congrés dels Diputats, com ja ha fet en dues ocasions. Ha justificat que ho faci cada dues setmanes ironitzant que “si demanés un estat d’alarma d’un mes l’oposició diria que em vull saltar el parlament”. I ha afegit en aquest sentit: “I si no ho demano és perquè tenim una notícia tan extraordinària que prefereixo no dir-ho”.

En la seva compareixença a La Moncloa dissabte passat, Sánchez ja va contemplar aquesta possibilitat. El president espanyol va admetre que "vindran més dies d'estat d'alarma" després d'aquests. Això sí, "no seran els mateixos, sinó diferents". S'anirà "modulant" en funció de l'evolució. Per resumir-ho, el dirigent socialista va fer servir aquestes paraules: “Tindrem successius estats d’alarma en funció de la transició i el que duri la transició cap a la recuperació de la nostra quotidianeïtat com a societat”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món