L’acord dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats era clar: la presència de diputats s’havia de limitar al 50%. Però avui Pedro Sánchez compareixia a la cambra baixa per treure pit del seu paper “determinant” en el fons de recuperació europeu. Per aquesta ocasió, els diputats del PSOE s’han saltat el propi acord dels grups i ha assistit en ple a l’hemicicle, mentre la resta de grup ha continuat reduint a la meitat la seva presència. Això sí, anaven amb mascareta. Ha fet més sonor el gran aplaudiment a l’arribada del president espanyol.

Quan ha acabat la intervenció inicial, el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ho ha fet notar a la presidenta Meritxell Batet. Li ha recordat que hi ha un acord dels grups i que “no n’hi ha prou” amb la mascareta. “El grup socialista no ha complert, volia fer tronar amb aplaudiments el govern espanyol”, ha criticat, mentre Cs ha anat només amb 5 dels 10 diputats. “Difícilment farem complir les normes si no les complim quan les aprovem”, ha advertit. També ho ha denunciat el PP a través de Twitter.

En la seva resposta, Batet ha tirat pilotes fora. La presidenta del Congrés dels Diputats ha argumentat que la seva obligació és fer complir el reglament de la cambra i que “no hi ha cap precepte que prohibeixi l’assistència de les senyories”. En aquest sentit, ha recordat que, com no es pot respectar la distància interpersonal, cal fer ús de la mascareta.