Hi arribaven en unes condicions molt adverses, però van acabar guanyant. Aquest és el relat que ha construït Pedro Sánchez al voltant del fons de recuperació europeu. És tan ambiciós que l’ha descrit, novament, com un nou “Pla Marshall” i ha fardat “des de la humilitat” del paper “determinant” que ha jugat Espanya per vèncer les reticències dels anomenats països frugals, encapçalats per Holanda. Ha assegurat que han aconseguit un acord ràpid i sense renunciar a les seves línies vermelles: la dimensió i les transferències a fons perdut. També ha tret pit de la seva gira europea per acostar “posicions allunyades”. El president espanyol ha reclamat que la mateixa entesa es traslladi a Espanya.

El plantejament inicial d’Espanya partia d’un fons de recuperació d’un bilió i mig d’euros, que finalment la Comissió Europea va rebaixar a la meitat, uns 750.000 milions d’euros que també han estat a punt de perillar en les últimes hores. El govern Sánchez-Iglesias també plantejava moltíssim més pes dels subsidis per sobre dels crèdits; al final, la proporció entre una cosa i l’altra serà propera al 50-50%. Com a exemple, els diners que rebrà l’Estat: 72.000 en transferències i 68.000 en préstecs. En total, uns 140.000 milions, sobre els quals el govern espanyol pretén edificar els nous pressupostos de l’Estat.

En la seva compareixença avui davant del Congrés, Pedro Sánchez ha passat per damunt les renúncies i cessions. “Hem fet un pas més en la història d’èxit comú que és la Unió Europea”, ha defensat el president espanyol. “Europa no va tenir una resposta encertada en la gran recessió del 2008. Va donar l’esquena als ciutadans quan necessitava polítiques expansives”, ha comparat. “Europa no podia tornar-se a equivocar, i no ho ha fet”, ha reivindicat.

 

“El paquet en el seu conjunt és clarament positiu per a Espanya i per a Europa”, ha assegurat el dirigent socialista. A més de celebrar que estigui “constituït principalment per transferències”, també s’ha felicitat perquè no hi haurà “capacitat de veto” d’un sol país als programes de la resta d’estats membre. No obstant això, per tranquil·litzar Holanda, s’ha augmentat el control per part de la Comissió Europea. No només això: un o diversos països podran elevar els seus dubtes a una cimera de líders. El pagament de les transferències es congelarà fins que s’hagi abordat la qüestió.

Però res de tot això no ha aigualit el relat del president espanyol, que ha assenyalat el canvi de paradigma de la Unió Europea davant d’una crisi: “On hi havia Troika i homes de negre ara hi ha diàleg multilateral”. Ha entrat a l’hemicicle amb un gran i extens aplaudiment de la bancada del PSOE i Unidas Podemos.

Cap al final de la seva intervenció, Sánchez ha aprofitat per escombrar cap a casa i situar-lo com a “exemple” per a la política espanyola, casant diverses famílies polítiques. “Ningú no entendria que partits espanyols que defensen els mateixos interessos no puguin arribar a acords”, ha sostingut. La vista està posada en els pressupostos de l'Estat, que ara per ara tenen els números incerts.