La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha limitat aquest dijous l’abast de l’acord assolit amb Bildu per a la derogació “íntegra” de la reforma laboral, i ha apuntat que l’executiu espanyol el que farà és negociar la derogació dels “aspectes més lesius” de la norma amb els “agents socials”. Segons Lastra, la “nota aclaridora” que va fer pública el PSOE la nit d’aquest dimecres només buscava establir el marc de l’acord davant “algunes interpretacions” que se n’estava fent, que al seu entendre eren “diferents” del fons de l’acord. “Les tres forces polítiques sempre vam parlar del que s’havia acordat al pacte d’investidura, del més lesiu de la reforma laboral i de fer-ho de la mà dels agents socials”, ha afirmat.

Lastra ha parlat a La Sexta per intentar aplanar la polèmica que gravita a l’entorn de la negociació que ella mateixa va conduir per aconseguir l’abstenció de Bildu a l’estat d’alarma. El PSOE, Bildu i Podem van acabar signant un document on es comprometien a derogar “de manera íntegra” la reforma del 2012 que va tirar endavant el PP de Mariano Rajoy. El mateix punt afegia que la derogació s'havia de fer efectiva abans de la finalització de l'estat d'alarma.

Posteriorment, però, el PSOE va fer pública una “nota aclaridora” on assegurava que aquest primer punt s'havia eliminat del pacte definitiu, i que la redacció final estableix que es derogarà la reforma laboral, però sense l'expressió “de manera íntegra”.

La maniobra del PSOE ha generat reaccions en els seus propis socis de govern. El vicepresident i líder de Podem Pablo Iglesias ha advertit aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio que cal complir aquest acord. Un criteri compartit pel coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, que ha recordat en roda de premsa que “els compromisos són sagrats”.

Lastra, però, ha insistit que l’acord només feia referència al que ja consta al programa de govern signat entre el PSOE i Podem, que estableix que es derogaria la reforma laboral i es recuperarien els drets laborals arrabassats el 2012. “Haurem d’anar eliminant els aspectes lesius de la reforma laboral”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram