Sobre el paper, l’acord signat entre el PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu aquest dimecres al vespre, després del ple al Congrés, era molt clar: es derogarà la reforma laboral del PP “de manera íntegra”. Gairebé a mitjanit, els socialistes van fer arribar un “aclariment”, eliminant la referència a la derogació íntegra. Per als abertzales, aquest aclariment és paper mullat. “L’acord és el que és”, ha avisat Arnaldo Otegi aquest dijous al migdia. Al paper signat es remet. "La paraula és sagrada", ha insistit.

En roda de premsa aquest dijous al migdia, el coordinador general d’EH Bildu ha rebatut que “les notes aclaridores no alteren els acords”. En aquest sentit, ha deixat clar que “les notes aclaridores, o estan al peu de pàgina de l’acord, o són interpretacions que algú s’ha vist en la necessitat de fer”. I no hi ha donat cap validesa: “L’acord és el que és”.

"La paraula és un valor sagrat per a nosaltres, i el que es pacta es compleix”, ha defensat el dirigent abertzale, que ha assegurat que "ningú no té dret a frustrar la il·lusió que ahir va generar aquesta notícia”. En aquesta línia, ha advertit que “si algú ho fa, haurà de donar explicacions al conjunt dels treballadors". Ha garantit que la seva formació "continuarà treballant" per fer que el pacte a tres bandes es compleixi en els termes signats.

Acord i "aclariment"

L'acord era clar. Sobre el paper, signat pels tres portaveus, el primer punt deia que “les forces polítiques que subscriuen aquest acord es comprometen a derogar de manera íntegra la reforma laboral de l’any 2012 impulsada pel Partit Popular”. També que la derogació seria efectiva “abans de la finalització de les mesures extraordinàries adoptades” en el marc de la crisi del coronavirus. El pacte a tres bandes, a canvi de l’abstenció abertzale, es va donar a conéixer a les nou de la nit d’aquest dimecres, després del ple del Congrés. Estava signat per les tres parts. Suposava un important gir del guió.

Però aquest acord va durar un parell d’hores, almenys per a Sánchez. Gairebé a mitjanit, el PSOE feia arribar una rectificació als periodistes a través de WhatsApp. Se suprimia el primer punt, que se substituïa: “Derogarem la reforma laboral. Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012”. Un copy-paste de l’acord del govern de coalició, sense cap canvi, amb compromís de derogar només tres aspectes. De fet, la Moncloa es comprometia encara a derogar la possibilitat d’acomiadar per absentisme per baixes mèdiques, un article que ja ha derogat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram