Avui fa una setmana exacta que Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena quedaven confinades arran d'un brot de coronavirus a l'Hospital d'Igualada. La capital de l'Anoia concentra el 30% dels morts per Covid-19 de Catalunya, 24 de 82. Pel que fa al nombre de contagis, superen ja els 200 i gairebé la meitat són personal sanitari. Avui ha transcendit que el focus es remunta al 28 de febrer passat. 

Després d'una setmana intensa d'investigació, el Departament de Salut ha pogut detectar l'origen del focus. Segons han explicat les autoritats sanitàries en una roda de premsa encapçalada per la consellera Alba Vergés, a finals de febrer hi va haver un dinar multitudinari, d'una vuitantena de persones -molts dels quals treballadors de l'hospital comarcal-, on s'hauria propagat el virus a través d'algun dels comensals. 

El passat 9 de març es va detectar que cinc membres d'una mateixa família havien donat positiu. Estirant d'aquell fil, es va arribar fins al dia 28 de febrer, quan es va celebrar el dinar amb 80 persones en el qual van participar contactes d'aquesta família. En un primer moment, des de Salut s'havia explicat que un dels integrants d'aquest nucli familiar hauria estat la font de contagi, però a última hora del dia la conselleria ha aclarit que no poden determinar si ells van ser l'origen. 

El motiu de la convocatòria era la jubilació d'una professional de l'Hospital d'Igualada, raó per la qual molts dels assistents eren personal sanitari del mateix centre. La investigació determina que la cadena de contagi es va bifurcar: un grup d'infecció dins de l'hospital i un altre fora. Ara mateix, això sí, es desconeix qui era i com va agafar el Covid-19 el pacient zero del dinar. 

A la mateixa compareixença s'ha informat que l'Hospital de Bellvitge passarà a reforçar l'assistència a l'Hospital d'Igualada. També s'hi destinaran recursos de centres privats. Començaran a arribar a partir d'avui. La previsió és que el pic de contagis arribi a la zona entre aquest cap de setmana i la setmana vinent.