Més d'una cinquantena de morts de decalatge. El risc d'una crisi sanitària com l'actual, durant la qual les defuncions es compten per grapats, és deshumanitzar cadascuna de les vides perdudes. Avui, entre les dades que trasllada el govern espanyol i el que va publicar la Generalitat a última hora del vespre d'ahir, hi ha 57 morts de diferència. Un fet que rebaixa el còmput real de mortalitat per coronavirus a l'Estat. Per què?

Cada matí, al voltant de dos quarts de dotze, el Ministeri de Sanitat actualitza el nombre d'infectats, morts, hospitalitzats a l'UCI i pacients curats de coronavirus. Ho fa a partir d'un informe que cadascuna de les comunitats autònomes envia al ministeri amb l'actualització corresponent. Segons expliquen fonts del ministeri a ElNacional.cat, el reial decret d'estat d'alarma fixa que cada govern autonòmic ha de fer arribar les dades com a molt tard a les 9 de la nit. El govern espanyol assegura que ha elaborat l'informe d'avui, que eleva els morts a Catalunya a 282 i els contagiats a 3.864, basant-se en la informació que els van traslladar des de la Generalitat. 

El cas és que si bé el nombre d'infectats sí que coincideix amb el que ha publicat el ministeri aquest matí, no passa el mateix amb els morts. El govern català comunica als mitjans el seu propi recompte cada vespre. Ahir ho va fer a les 21.21. I segons el balanç, els morts catalans per Covid-19 són ja 339. Des del Govern, asseguren que l'informe al ministeri es va enviar a temps. En qualsevol cas, les dades eren públiques tant al web oficial de la Generalitat com a tots els mitjans de comunicació que van publicar les dades. 

El que és un fet és que des que el ministeri tanca l'actualització de dades del global espanyol, a les 9 de la nit, i les fa públiques, a les 11.30 de l'endemà, passen 14 hores i mitja. Una franja de temps prou gran com perquè pel camí vagi eixamplant-se la xifra de defuncions.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món