El Ministeri de l'Interior ha avalat una manifestació de la Plataforma 3 d'Octubre convocada per a dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona, "a condició que" es prenguin mesures de seguretat sanitàries, segons recull l'escrit del Ministeri consultat per Europa Press.

Els convocants critiquen "un estat d'excepció encobert d'estat d'alarma", demanen que la situació no serveixi per vulnerar drets fonamentals, i han celebrat la primera manifestació no prohibida a Catalunya des del decret d'estat d'alarma, segons ells.

Després d'un primer rebuig de la convocatòria, el sindicat IAC va ampliar l'explicació de les mesures de seguretat per a la manifestació en una nova comunicació al Ministeri, que la va avalar dijous.

La plataforma preveu manifestar-se a la plaça Sant Jaume entre les 12.00 i les 13.30 hores de dissabte, amb una assistència màxima de 50 persones, i assegura que els participants mantindran la distància de seguretat entre ells.

L'informe de la Guàrdia Urbana de Barcelona que recull el text d'aprovació del Ministeri apunta al risc de contagi no només entre manifestants sinó amb altres persones del carrer, i afegeix que "és completament segur que es produeixin contagis entre les persones participants que després puguin estendre's entre els seus cercles".

En canvi, la Conselleria de Salut de la Generalitat expressa al seu informe que "han acordat mesurades per fer compatible l'exercici el dret fonamental de manifestació garantint la salut dels participants i de tota la ciutadania", com mantenir la distància, delimitar els accessos al perímetre de la protesta, portar màscara i no compartir les pancartes.

Prohibir només amb "raons fonamentades"

Amb tot, el Ministeri recorda que el decret d'estat d'alarma no suspèn el dret de reunió i manifestació, i apunta que la Constitució marca que les manifestacions s'han de comunicar, i el govern espanyol "només podrà prohibir-les quan existeixin raons fonamentades d'alteració de l'ordre públic".

Així, el Ministeri avala la convocatòria "sempre que es compleixin les mesures de seguretat sanitàries addicionals" que recull l'informe de la Conselleria de Salut i l'acord del Procicat, per la qual cosa haurà de ser una concentració estàtica a la plaça.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram