Els ciutadans del Segrià han de “seguir les recomanacions de les seves autoritats sanitàries”, és a dir, de la Generalitat. Aquest és el missatge que ha volgut traslladar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que una jutgessa hagi tombat el confinament domiciliari ordenat pel Govern. El responsable estatal ha admès que cal prendre mesures addicionals, i que el revés judicial no ajuda. No obstant això, ha assenyalat que està en contacte permanent amb Salut i que li consta que “estan treballant per a buscar una sortida a aquesta situació”. En tot moment Illa ha tractat d'evitar el xoc institucional, sobretot perquè les mesures adoptades a Lleida havien estat consensuades entre Estat i Generalitat.

Des del Ministeri de Sanitat han rebutjat intervenir directament, descartant una declaració parcial de l’estat d’alarma. “Amb el marc competencial de la Generalitat, es disposa d’instruments per a controlar de forma adequada el brot del Segrià”, ha defensat Salvador Illa, que s’ha mostrat “confiat que així es farà”. El ministre ha deixat clar que col·laboraran “en tot allò que se’ns demani”, i que la comunicació “tècnica i política” està sent constant al llarg de les últimes hores.

“Tenim experiències de decisions de comunitats autònomes, no només la catalana, amb resolucions judicials que han autoritzat el confinament domiciliari més quirúrgic”, ha assegurat el ministre de Sanitat. “Hi ha instruments a disposició de les comunitats autònomes amb les mesures pertinents per a controlar el brot del Segrià”, ha insistit en aquest sentit.

El dirigent català ha reiterat que, ja deixat enrere l’estat d’alarma i en un escenari de “control” de la pandèmia, “el paper preponderant és de les comunitats autònomes en l’àmbit de les seves competències”. Illa ha subratllat que, fins ara, les autonomies han estat “actuant correctament” per a detectar precoçment i posar sota control els brots, en la majoria de casos amb autorització judicial.

El confinament, el “més eficaç”

El doctor Fernando Simón ha estat més sincer, que no acaba d’entendre la decisió judicial sota criteris mèdics. Ha admès que la mesura del confinament domiciliari és “la més eficaç” a l’hora de reduir riscos. “Seria ideal poder fer-ho ràpidament, però si no es pot aplicar, es poden plantejar altres accions que tingui impacte suficient per a controlar-la”, ha assegurat el director del Centre d’Alertes Sanitàries. Ha posat com a exemple els horaris dels llocs públics, la mida de les reunions socials o les condicions d'obertura dels negocis o locals. “Hi ha moltes mesures que es poden aplicar”, ha dit. Tot i això, ha insistit, el confinament és “la mesura més contundent, eficaç i ràpida”.