Miquel Iceta ha admès que l'advertiment del Tribunal Suprem als membres de les juntes de tractament de les presons sobre la possible sortida dels presos polítics​ el va sorprendre perquè, considera, es va extralimitar de la seva tasca. El líder del PSC creu que "no s'han de fer distincions entre interns" i que, per aquesta raó, els independentistes empresonats haurien de poder passar el confinament pel coronavirus als seus domicilis si el reglament ho permet per als qui ja estiguin treballant fora.

Iceta ha defensat que no s'han de fer distincions entre presos i que els que tenen el 100.2, com els polítics presos, també es poden acollir al confinament a casa, segons el reglament penitenciari. "Crec que no s'han de fer distincions: tots els presos en tercer grau poden passar el confinament a casa i els que estaven treballant fora de la presó també s'hi poden acollir, segons el que estableix la llei", ha apuntat en una entrevista a Ràdio 4.

Per Iceta, no té sentit tractar els presos independentistes de manera diferent de la resta d'interns i per això haurien de ser els funcionaris del Departament de Justícia de la Generalitat -que té les competències penitenciàries- que analitzessin cada cas concret per després, atenent la normativa, determinar on s'ha de passar el confinament.

"Sempre espero que el Tribunal Suprem sigui l'última instància i que es pronunciï quan hi hagi decisions que consideri que no han respectat la legalitat. En aquest cas hi va haver una espècie d'actuació preventiva que jo la veritat no vaig entendre", ha admès.

Iceta ha destacat que, en tot aquest afer, la Conselleria de Justícia de la Generalitat "està actuant absolutament des del respecte a la llei, al reglament penitenciari i a la seva competència de presons, que és total". 

Rèpliques a Torra

Sobre les eleccions a Catalunya, Iceta considera que no és el moment de parlar-ne i ha afegit que no creu que el procés sigui una "prioritat a curt termini" quan es recuperi la normalitat. Ja que, segons Iceta, la prioritat serà el sistema sanitari i l'economia.

El líder del PSC també ha replicat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tornat a demanar que es retornin les competències a Catalunya. "Quines competències li han pres? Jo el que he vist és que en té més de les que tenia, perquè li han posat el sector privat de la sanitat i de les residències sota el seu comandament", ha replicat. Iceta ha afegit que li hagués agradat que les crítiques de Torra fossin més constructives i que no les hagués fet públiques. També ha respost les crítiques sobre la compra de material assegurant que en tot moment les comunitats autònomes han tingut la possibilitat de fer compres pel seu compte.

Enfront de les crítiques al govern de Pedro Sánchez que li retreuen que no consulti ni comuniqui les seves decisions, Iceta ha defensat que en un primer moment quan hi ha un incendi "la urgència d'actuar passa per davant de tot" i que no hi ha temps per preguntar. Això sí, segons Iceta, una vegada conduïda la crisi, llavors hi ha més temps per compartir decisions. En aquest sentit, ha tret importància a les crítiques assegurant que en totes les crisis passa el mateix.