El govern d'Holanda obre una enquesta social a tota la ciutadania per preguntar quina estratègia consideren que seria la més correcta per sortir del confinament preservant la lluita contra el coronavirus. La desescalada ofereix als holandesos que escullin escenaris diferents amb les seves conseqüències més immediates i situa els avantatges i inconvenients de cadascuna de les opcions.

El primer ministre, Mark Rutte, ha assegurat que el govern prendrà una decisió d'aquí a dues setmanes i tindrà en compte el parer dels ciutadans i també els informes que donin els investigadors i científics experts en la matèria. Pel que fa a l'enquesta es realitza de forma online i també participa la Universitat Tècnica de Delft. Els resultats també serviran per conèixer les motivacions dels habitants, més enllà de les preferències en un resultat o altre.

A grans trets destaquen preguntes com: "S'ha de relaxar el confinament de les residències de persones grans i permetre les visites dels familiars?" En aquest aspecte, l'enquesta detalla que d'una banda això pot millorar l'estrés psicològic dels avis i àvies però per l'altra, hi haurà més pressió social cap als treballadors d'aquestes residències que se sotmetran a un control més estricte.

Una altra: "Voleu obrir bars i restaurants mantenint les distàncies?". L'informe recorda que això pot comportar un 15% de pressió addicional al sistema sanitari si hi ha un rebrot però també facilitarà que molts negocis no hagin de tancar i millorarà l'economia. 

La decisió final pot tenir els matisos que el govern consideri però estan convençuts que els ciutadans "valoren involucrar-se i prenen més consciència si són partíceps de les seves decisions". Durant la primera hora que ha entrat en funcionament, ja ha atès més de 25.000 sol·licituds i el portal web ha quedat col·lapsat.

Aquesta iniciativa, totalment innovadora, facilitarà relaxar les mesures aplicades per aquesta pandèmia dins del que consideren que ha de ser un "confinament intel·ligent" que des del principi ha estat menys estricte que Espanya o Itàlia però alhora més efectiu. Així doncs, no se'ls ha restringit poder sortir al carrer per passejar o córrer i tan sols s'ha demanat mantenir les distàncies i evitar les aglomeracions.