ERC torna a ser determinant en l’acció política del govern espanyol. Si el decret de recuperació de la normalitat en l’àmbit de l’administració de Justícia ha tirat endavant aquest dimecres ha estat gràcies al vot favorable dels republicans. A canvi de la seva convalidació han reclamat que el text sigui tramitat com a projecte de llei, perquè s’obri la negociació als grups, que puguin introduir esmenes. Tot plegat, una setmana més tard que l’executiu perdés el suport d’Esquerra i signés un acord amb Cs i el PNB per salvar la quarta pròrroga.

Sense anar més lluny, Ciutadans hi ha votat en contra. També ho han fet el PP, Vox, Junts per Catalunya i la CUP. El PNB ho ha fet a favor. En aquest escenari, el ministre Juan Carlos Campo necessitava que almenys els republicans s’hi posessin bé. El decret ha arribat al ple sense la majoria assegurada i finalment l’han pogut salvar: ho han fet amb 178 vots a favor, 161 en contra i 10 abstencions. Es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència.

 

El decret contempla mesures urgents per quan torni l'activitat judicial, com habilitar part del mes d'agost i celebrar judicis telemàtics. Es tracta d'una sèrie de mesures organitzatives, processals i normatives per "procurar una sortida àgil a l'acumulació dels procediments suspesos per la declaració de l'estat d'alarma quan es produeixi l'aixecament de la suspensió".

Oposició d'advocats

El Consell de l'Advocacia Catalana ha rebutjat "contundentment" habilitar dies a l'agost perquè dificulta la conciliació i afecta el dret al descans. En un comunicat, va considerar "del tot incongruents i inapropiades" les mesures establertes en el Reial Decret Llei 16/2020 de mesures processals i organitzatives per fer front a la Covid-19. Afegia que es vol utilitzar l'aturada "per fer front a la incorrecta articulació del cos judicial per resoldre el col·lapse endèmic de la justícia". El Consell de l'Advocacia va mostrar-se disposat a fer "el que correspongui" per pal·liar els efectes de la crisi en la justícia, però va demanar "el mateix tractament" que a la resta d'operadors jurídics, garantint el dret al descans i a conciliació.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram