Després d’unes negociacions fracassades, que van comportar un altre no a la pròrroga de l’estat d’alarma, el govern espanyol qüestiona fins i tot que ERC sigui un soci de l’executiu. Ho ha fet, aquest dijous al matí, el ministre José Luis Ábalos, que ha recordat el posicionament dels republicans en les dues últimes votacions del Congrés i fins i tot al debat d’investidura, on van segellar un acord. Aquesta actitud contrasta amb la de Calàbria, que no dona per “trencats” els ponts amb La Moncloa.

En una entrevista aquest matí a Onda Cero, el ministre de Transport ha rebatut la major: “Jo no sé si soci… Va facilitar la investidura. Es va abstenir, no va votar que sí”. En aquest sentit, el dirigent socialista ha assenyalat que “més enllà de donar suport a decrets que contenen mesures socials”, s’han evidenciat “dificultats en la resta”. I ha conclòs sobre això: "Un soci manté una línia més constant".

Pel que fa a la derogació de la reforma laboral acordada amb Bildu, després matisada pel PSOE a mitjanit, Ábalos ha subratllat que és una mesura que “ja contemplaven” en l’acord del govern de coalició. “L’única cessió és una qüestió de temps d’una cosa que ja teníem”, ha insistit. En una entrevista en paral·lel, Iglesias ha defensat que es derogui íntegrament la reforma laboral, en base a l’acord signat amb els abertzales. Ábalos s'ha remès a l'aclariment posterior del PSOE.

El matís del PSOE

A dos quarts de dotze de la nit el PSOE va enviar una rectificació de l'acord, que no parlava ja de "derogació íntegra". El nou redactat del punt estableix que es derogarà la reforma laboral i que es recuperaran els drets laborals “arrabassats” el 2012, impulsant en el marc del diàleg social “la protecció de les persones”. I especifica que “en concret i amb caràcter urgent” es derogarà la possibilitat d'acomiadar per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu, i la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram