El Govern ha insistit en la crida a l'autoconfinament de la població a Catalunya pel coronavirus i ha dictat una resolució per fer extensiu el confinament de la Conca d'Òdena a tot el territori català. Aquesta proposta, que en una situació normal i atès que afecta drets fonamentals s'hauria de tramitar a través del poder judicial, haurà de rebre l'autorització del govern de l'Estat arran de la declaració de l'estat d'alerta.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha comparegut acompanyat de les conselleres de Presidència, Meritxell Budó, i Salut, Alba Vergés, cadascuna des del seu departament, ha anunciat que, seguint el consell dels experts, el Govern ha dictat una proposta de confinament a tot el territori que enviarà al govern espanyol "perquè ningú pugui sortir de casa".

La resolució que proposa el Govern estableix en primer lloc: "limitar la lliure circulació de persones en el territori de Catalunya". "S'ordena el confinament de la població a les seves llars i es prohibeix la circulació a l'exterior, a peu, per vehicle públic o privat, col·lectiu o individual", especifica el primer punt.

Només s'exceptuen els casos de subministrament d'aliments, des de l'origen fins als consumidors en totes les seves fases; el desplaçament i retorn del lloc de treball en els cas dels serveis de seguretat, d'emergències, protecció civil; serveis penitenciaris, escoles de justícia juvenil, serveis socials i residencials, serveis forenses i fúnebres, previsió meteorològica, gestors de transports i infraestructures, ràdio i televisió amb contingut de servei públics, electricitat, aigua potable, carburant, gas, residus urbans i industrials, subministraments sanitaris i farmacèutics, i serveis de neteja, entre d'altres.

Els desplaçaments permesos contemplen la mobilitat per a la compra d'aliments, begudes, medicaments i repostatge de vehicles a motor.

En segon lloc, s'assenyala que els desplaçaments, tant a peu com en vehicle, es faran de manera individualitzada i amb temps requerit per a la seva realització. "No es permeten els desplaçaments en grups, excepte els casos de menors o depenents amb els seus respectius tutors", en puntualitza.

En tercer lloc, es fixa que "el transport públic es prestarà en condicions mínimes de servei, limitades al 5% de l'habitual en una jornada laboral".

El quart punt prohibeix obrir espais comercials, públics i privats, que no estiguin vinculats als que contempla la resolució.

"Demano a tots els catalans que es confinin a casa", ha insistit la consellera Budó, mentre que la titular de Salut ha advertit que les dades de la Conca d'Òdena demostren que la mesura de confinament funciona. "Si ho hem sabut fer a Igualda, ho sabrem fer a tot el país", ha subratllat.

Budó ha insistit que les mesures anunciades pel govern espanyol són "insuficient", ha denunciat que Sánchez és lent en la batalla per combatre la pandèmia. "Això no es tracta de territoris, sinó d'adoptar les mesures més eficients", ha advertit.

D'altra banda, durant la compareixença, el conseller d'Interior ha advertit que el 50% de trucades que ha rebut el 112 són per consultes sobre el coronavirus, tot i que el 112 no és per consultes sinó per emergències, per la qual cosa ha advertit que s'està posant en risc el sistema d'emergències.