El Govern ha aprovat una nova resolució, en el marc del Procicat, per ampliar el confinament de la Conca d'Òdena a tot el territori català per frenar el coronavirus. Tot i que aquesta nova resolució necessita l'autorització de l'Estat per ser efectiva, arran de l'estat d'alerta dictat pel govern de Pedro Sánchez, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha informat del seu contingut durant la roda de premsa convocada per l'executiu català.

La resolució estableix en primer lloc: "limitar la lliure circulació de persones en el territori de Catalunya". "S'ordena el confinament de la població a les seves llars i es prohibeix la circulació a l'exterior, a peu, per vehicle privat o per transport públic o privat, col·lectiu o individual", especifica el primer punt.

 

Només s'exceptuen els casos de subministrament d'aliments, des de l'origen fins als consumidors en totes les seves fases; el desplaçament i retorn del lloc de treball al domicili en els cas dels serveis de seguretat, d'emergències, protecció civil, salut pública, serveis penitenciaris, escoles de justícia juvenil, serveis socials i residencials, serveis forenses i fúnebres, previsió meteorològica, gestors de transports i infraestructures, ràdio i televisió amb contingut de servei públics, electricitat, aigua potable, carburant, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, subministraments sanitaris i farmacèutics, òptiques i ortopèdies, serveis d'indústria química necessaris per garantir la seva seguretat i serveis de neteja.

Els desplaçaments permesos contemplen la compra d'aliments, begudes, medicaments i productes farmacèutics de primera necessitat així com repostar els vehicles a motor.

En segon lloc, s'assenyala que els desplaçaments, tant a peu com en vehicle, es faran de manera individualitzada i amb el temps mínim requerit per a la seva realització. "No es permeten els desplaçaments en grups, excepte els casos de menors o depenents amb els seus respectius tutors", en puntualitza.

En tercer lloc, es fixa que "el transport públic es prestarà en condicions mínimes de servei, limitades al 5% de l'habitual en una jornada laboral".

El quart punt prohibeix obrir espais comercials, públics o privats, que no estiguin vinculats als que contempla la resolució.

El cinqué punt fixa una durada mínima de 15 dies per a aquestes restriccions amb possibilitat d'ampliació.

La resolució preveu sancions i responsabilitats penals davant incompliments.