El govern basc ha decretat el tancament dels locals d'hostaleria, de les societats gastronòmiques, dels museus i dels centres de dies per a persones grans, entre altres establiments, i ha descartat per ara adoptar mesures de confinament per evitar la propagació del coroanvirus.

Aquestes són les mesures que ha transmès el lehendakari, Iñigo Urkullu, abans de fer-se públiques les decisions que adopti el Consell de Ministres després de la declaració d'estat d'alarma a tot el país.

Urkullu ha demanat que es tingui en consideració "el model territorial i d'autogovern basc" en ser preguntat per si el president Pedro Sánchez podria imposar el comandament total d'Espanya. "Em resultaria estrany que hi hagués altres mesures diferents a les que ha decretat Euskadi per part de l'Executiu central", ha remarcat.

El lehendakari ha transmès aquestes mesures després de la reunió del Comitè Assessor sobre el coronavirus, que presideix com a director únic del Pla de Protecció Civil d'Euskadi, que ha efectuat la seva primera trobada després de la declaració d'estat "d'emergència sanitària" a la comunitat autònoma.

Les mesures, que entraran en vigor aquest diumenge, s'han adoptat després de constatar que continua l'augment d'infectats per coronavirus a Euskadi, amb 521 positius, cinc morts més que ahir i 222 persones hospitalitzades, 22 d'elles en estat greu a l'UCI.

Sobre el fet que el govern basc no hagi decretat mesures de confinament de la població, sobretot a Vitòria, un dels principals focus de contagi a Espanya, Urkullu ha apuntat que es prendrà aquesta decisió en el moment oportú. "Actuarem de forma progressiva i amb criteris professionals de salut pública", ha dit.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.