Amb l'alerta que el sistema sanitari català podria col·lapsar els propers dies, el Govern de la Generalitat fa una crida als professionals del ram, metges i infermers que estiguin jubilats o s'hagin graduat recentment i encara no tinguin plaça per reforçar les plantilles dels hospitals catalans

 

Segons ha informat la consellera de Salut, Alba Vergés, de manera immediata podran incorporar-se a la xarxa pública 400 nous metges. Es tracta de professionals graduats l'any passat, que van fer el MIR el 25 de gener d'enguany i que encara estan pendents d'adjudicació de places. Alhora, la Generalitat interpel·la als qui s'han jubilat els últims dos anys i en tenen menys de 70 que vulguin reincorporar-se als seus antics llocs de feina. També s'ha contactat amb els estudiants que es troben en l'últim any de carrera.   

La previsió de l'executiu català és que l'allau de nous casos tensioni centres i professionals al llarg dels propers dies. Per això, tot i insistir que la millor manera de combatre el Covid-19 és fer cas de les restriccions i no sortir de casa, la consellera assegura que "inclús en el millor dels escenaris caldrà concentrar força professional". És en aquest sentit que s'ha procedit a "mobilitzar tots els metges titulats l'any passat, recuperar jubilats recentment i activar els de darrer any d'infermeria". 

Es tracta, per tant, de tres tipologies de professionals. Els més experimentats, els 1.502 metges i infermeres que s'han jubilat a Catalunya en els últims dos anys. La crida va dirigida a tots els qui, dins d'aquest grup, tinguin menys de 70 anys. El govern els convida a contactar amb el seu antic centre de treball per posar-se a disposició. 

Pel que fa a la promoció de 973 graduats el 2019 pendents de plaça, dilluns es va sol·licitar a les universitats catalanes que contactessin amb tots ells per enviar-los un formulari d'inscripció al qual han respost 400 professionals que passaran a "engruixir el sistema". Així mateix, s'ha enviat també una carta a tots els estudiants que es troben en l'últim any de carrera explicant-los que si volen, es comptarà amb ells. 

És la informació que ha traslladat la consellera de Salut durant la roda de premsa telemàtica d'aquest migdia. En la mateixa compareixença ha explicat que ja s'han començat a derivar pacients a hospitals privats. "Ja no distingim entre privada i pública", ha afirmat, deixant clar que tots els centres es troben ara sota el control del Departament de Salut, que gestiona els fluxos en funció de la demanda.