El Govern insisteix a denunciar la "lentitud" de l'executiu espanyol davant la crisi del coronavirus. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha advertit en que "si no hi ha mesures dràstiques com el confinament total, el sistema sanitari entrarà en estrès màxim aquest cap de setmana i la propera setmana podria entrar en col·lapse".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat, ha insistit que el Govern no entén la lentitud de la resposta de l'executiu espanyol i ha insistit que "només el confinament total podria evitar el creixement exponencial d'infeccions".

"Hem de ser conscients que ens aproximem a una situació molt complicada", ha alertat. El Govern assegura que encara no ha tingut resposta a la carta que va enviar al president, Quim Torra, al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li el confinament total de Catalunya.

La consellera ha explicat que des de Salut ja s'estan derivant casos a la sanitat privada i el president, Quim torra, està en contacte amb els directors dels diferents centres sanitaris.

La titular de Salut, Alba Vergés, ha explicat que no es diferencia entre salut privada i pública, i que el flux entre els dos sistemes s'estan duent a terme des de fa dies i cada vegada amb més intensitat. Això comporta derivació de pacients, segons gravetat i proximitat, i hi inclou tot el sistema.

Pel que fa la denúncia de requises per part del govern de l'Estat de material per a emergència, Vergés ha assegurat que estan arribant al Govern "moltes informacions d'empreses i centres sanitaris". "No entendríem que es poguessin aturar comandes que estaven demanats en els nostres centres sanitaris. Si rebem des de compra centralitzada molt bé, però no es poden aturar comandes", ha advertit.

Congelar impostos i taxes

D'altra banda, Budó ha reclamat a l'Agència Tributària espanyola la "suspensió indefinida dels pagaments" d'impostos i taxes per facilitar que les empreses tinguin més liquiditat i ha recordat que la Generalitat ha acordat moratòries en alguns impostos. 

Entre altres, ha anunciat aquest dijous la reducció d'un 50% del canon domèstic de l'aigua durant dos mesos i del cànon que paguen les indústries. La consellera ha recordat que en altres països ja s'ha fet una suspensió indefinida d'impostos.