"S'està començant a veure de manera clara i evident que estem en les fases finals de la transmissió". Així s'ha expressat aquest dilluns al matí el coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol durant la seva compareixença diària per fer balanç de l'evolució del coronavirus a Espanya. Malgrat l'optimisme, ha subratllat la necessitat de mantenir la prudència per evitar rebrots que ja s'estan produint a altres països com Corea del Sud o Alemanya. 

 

Al llarg dels últims 14 dies, la incidència de la Covid-19 s'ha estancat a Espanya en 30 casos per cada 100.000 habitants. "Estem en bona posició, però cal anar amb compte", ha assenyalat el doctor Fernando Simón. Aquest dilluns Espanya ha registrat la menor xifra de morts diaris des del 18 de març

Avui que es compleixen 15 dies des de la implantació del permís de sortida per als menors de 14 anys, des del ministeri conclouen que no hi ha hagut un "efecte transmissió", perquè ja s'hauria hagut d'observar. Amb tot, Simón ha reconegut que parlar amb "certesa absoluta és complicat". En aquest sentit, ha indicat que durant la setmana passada van detectar "ondulacions" que els van "posar nerviosos", però que "són les habituals" quan s'entra en fase de descens. Això sí, Simón ha admès que s'han trobat amb hospitals que els notifiquen un repunt d'ingressos de pacients més joves. 

Baixa l'edat dels hospitalitzats per coronavirus

Durant la roda de premsa, el màxim responsable del comitè d'experts del Ministeri de Sanitat ha apuntat que han trobat indicadors d'alguns hospitals que han detectat que l'edat mitjana de les persones ingressades per Covid-19 ha baixat. L'explicació que hi dona Simón és que ara que els hospitals s'han descongestionat, els malalts més joves que solien quedar-se a casa tornen a ser atesos i ingressats. 

El cap del gabinet tècnic ha avançat que caldrà analitzar aquesta dada, que "podria ser per diverses coses". Segons ell, "aparentment no és per l'efecte sortida de nens".

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram