"Un nyap jurídic". Així veu ERC el decret publicat pel govern de Pedro Sánchez en què decreta el confinament total. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha celebrat que finalment el govern espanyol hagi acceptat mesures més dràstiques, com es demanava des del Govern, però ha lamentat que s'hagi fet "tard" i amb decisions improvisades". En un vídeocomunicat, Vilalta ha criticat que no s'hagi "deixat temps a les empreses per organitzar-se" i ha exigit mesures socials i econòmiques "més ambicioses". Si no, assegura que es pot "enfonsat el teixit productiu català" i fer créixer la "desigualtat". 

Tot i això, Vilalta no ha revelat quin serà el sentit del vot dels republicans quan aquest decret s'hagi de portar al Congrés i, fonts republicanes, asseguren que encara no ho han discutit. Cal recordar que tots els decrets del govern espanyol tenen 30 dies per ser convalidats o derogats per la cambra baixa, i que la setmana passada ERC ja es va abstenir en la votació del decret d'estat d'alarma, justament per no incloure el confinament total. De moment, el PP ja ha revelat que no hi donarà suport si no es modifica el decret, malgrat que encara no hi ha data pel ple de validació d'aquests decrets. 

Vilalta demana una "renda de confinament"

Sigui com sigui, el que sí que ha demanat Vilalta són mesures perquè empreses i treballadors puguin "aguantar" la situació, pel que ha apostat per una "renda de confinament" que permeti garantir unes condicions mínimes per tothom. Segons la portaveu republicana, el confinament total ha de permetre evitar el col·lapse sanitari, però no pot aportar "més problemes" que "solucions".  Per tot això, ha demanat una renda bàsica finançada pel Banc Central Europeu, en la línia del que apuntava el vicepresident i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, en una entrevista​ a El Nacional aquest cap de setmana.

"La resposta no és 'mejor unidos' o rodes de premsa amb militar. Ni la recentralització de les competències. La resposta passa per abordar la crisi de manera coordinada i la màxima prioritat és salvar vides", ha conclòs.