La prestigiosa revista científica The Lancet porta setmanes advertint de la pandèmia i les conseqüències del coronavirus. D'entrada, ha donat veu al científic català Oriol Mitjà i tota la comunitat d'experts de l'estat espanyol publicant la carta on demanaven al govern de Pedro Sánchez el confinament total. Ara, el seu editor, Richard Horton ha carregat contra el govern de britànic de Boris Johnson i tota la classe política d'arreu del món.

En un debat a la BBC, Horton és clar: "Anem 11 setmanes tard, el missatge des de la Xina era absolutament clar, aquest virus estava colpejant la ciutat, la gent estava morint". I es pregunta com no s'ha previst que arribaria aquesta pandèmia quan hi havien indicis clars des de la Xina que així ho indicaven: "És una hipocresia ara aplaudir als sanitaris quan no s'està fent res".

Horton denuncia la manca de previsió i el risc sanitari al que s'exposen els qui estan a primera línia dels hospitals lluitant per salvar vides: "És una tragèdia i ho sento dir però era evitable, tot plegat és un escàndol nacional". Al Regne Unit, Horton també denuncia la manca d'equipament com mascaretes i guants que només protegeixen fins el canell i tests que no reuneixen els criteris mínims marcats per la OMS.

Aquestes declaracions les va fer davant l'atenta mirada del ministre britànic d'Habitatge, Robert Jenrick, una de les cares més rellevants del govern de Johnson en tota aquesta pandèmia. Una part de l'opinió pública anglesa propera al Premier britànic, retreu a Horton un article del 5 d'octubre del 2019 on avançava "una aturada social i política sense precedents" per fer front al canvi climàtic i el paper que hauria de desenvolupar la medicina en tot plegat. Malgrat tot, aquest article en cap cas parla del COVID-19.

L'editor de The Lancet ha estat molt crític des de principis d'any amb l'amenaça del coronavirus i ja va alertar dels seus perills el passat 1 de febrer amb l'article 'Fora de línia', on citava: "Encara és massa aviat, i la informació disponible encara és massa incompleta, per estar segurs sobre molts aspectes del brot de coronavirus. Però cada cop són més clars els elements importants de la gestió d’aquesta emergència sanitària global i és una emergència de gran preocupació internacional".