La principal revista científica, Lancet, publica una carta en nom dels 62 científics més prestigiosos catalans i espanyols dirigida al president Pedro Sánchez perquè aposti pel confinament total de tot el país. L'escrit, abanderat pel doctor Oriol Mitjà, també el firmen el físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, el membre d'ISGlobal Xavier Rodó i l'investigador del CSIC Aurelio Tobías.

lancet

Sota el títol "Sol·licitud d'experts al govern espanyol pel bloqueig total d'Espanya", recalquen que les decisions preses pel govern de Pedro Sánchez "estan en la direcció contrària" del que la comunitat científica demana i consideren que una restricció "de mobilitat parcial" és totalment insuficient.

D'altra banda, demanen que Sánchez escolti el que diu aquesta comunitat d'experts, ja que els pronòstics alerten "d'un gran nombre de contagis" en les properes setmanes. Preveuen un escenari de categoria 3, on el confinament passa per la restricció de treball i alerten que la situació es pot allargar fins al 24 d'abril.

La carta no només remarca la queixa i la petició unitària de confinament, sinó que proposa mesures per dur a terme aquest pla d'acció. D'una banda, aïllar els municipis on hi hagi més de cent casos per cada 100.000 habitants en els propers 15-21 dies. Per als que tinguin una xifra menor, "reduir la mobilitat, però vigilant l'increment que es pugui donar, proporcional a l'índex de població en cada moment".

També consideren que "s'ha de crear un sistema de vigilància previ que aprengui del que ha passat a la Xina" per controlar les dades i la tendència i evitar un repunt de contagiats. En aquesta línia, aposten per "crear una aplicació mòbil" on la ciutadania pugui informar del seu estat de forma permanent. Citen l'exemple de Singapur, tot i que cal recordar que el govern català ja va aplicar aquesta mesura amb l'app StopCovid-19 i posteriorment a Madrid amb CoronaMadrid.

Per tot plegat, demanen que es deixi a la comunitat científica "treballar de forma conjunta", tenir accés a les dades i posar totes les facilitats de prevenció i acció que requereixin.