El Congrés ha confirmat que, en les setmanes de suspensió d'activitat parlamentària per l'estat d'alarma decretat contra el coronavirus, només un dels 350 diputats va renunciar a la indemnització de les dietes de desplaçament i allotjament que cada mes s'abona a les senyories per a l'exercici de la seva tasca a Madrid. Els grups parlamentaris i diputats individualment van anunciar aquells dies que donarien part dels seus sous a diferents causes que ells decidirien, però a la Cambra Baixa només consta el cas de qui va comunicar formalment la seva renúncia.

Encara que no el cita, es tracta del diputat del PSOE per Guipúscoa i exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, que, dues setmanes després d'entrar en vigor l'estat d'alarma, va traslladar per carta a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la seva renúncia a l'abril als 1.900 euros de dieta que mensualment rep per ser diputat de fora de Madrid.

Els diputats perceben una assignació mensual (sou base) de 2.981,86 euros, als quals se sumen complements segons la tasca que exerceixen a la Cambra (representacions o llocs de Mesa), però també tenen de dret a una indemnització mensual per "afrontar les despeses que els origini l'activitat de la Cambra", una dieta que no tributa a Hisenda i que sí que és compatible fins i tot amb el sou de ministre, en el cas els membres del govern espanyol que tenen escó.

Es tracta de 917,03 euros per als diputats electes per Madrid i d'1.921,20 euros per als de la resta de circumscripcions. Aquesta és precisament la quantitat que Elorza va demanar a l'abril que no se li abonés ja que, com a conseqüència del confinament, no anava a incórrer en despeses de desplaçament a Madrid, que és per al que està pensada la indemnització. Ho havia intentat al març, després de decretar-se l'estat d'alarma el dia 14, però no va arribar a temps.

Però va ser l'únic que va optar per aquesta via dels 350 diputats que conformen l'arc parlamentari, malgrat que en aquelles setmanes de març i abril, amb l'aplicació de les restriccions més dràstiques, l'assistència als Plens es va limitar a un 10% de diputats per cada grup parlamentari fins a un màxim de mig centenar de diputats a l'hemicicle.

Segons les dades aportades per la Cambra Baixa, tampoc no consten oficialment casos de diputats que renunciessin a part o la totalitat de l'assignació constitucional propera als 3.000 euros, ni de grups parlamentaris que rebutgessin part o la totalitat de la subvenció mensual dels mesos de març, abril i maig.

En els primers dies d'abril, Bildu, JxCat, la CUP i Compromís van enviar sengles peticions a la presidenta del Congrés demanant que no se'ls abonés aquell mes aquesta indemnització i dediqués aquests diners a fer una donació a la sanitat pública per combatre el coronavirus, si bé ja s'havien pronunciat a favor altres formacions com el PRC i Foro Asturias. Per la seva part, Unidas Podemos va arribar a presentar un escrit demanant de retallar el 50% del sou a tots els diputats, també per dedicar aquesta quantia a la sanitat.

Tanmateix, la Mesa del Congrés va desestimar totes les propostes per retallar les retribucions als diputats perquè, conforme a l'informe redactat pels lletrats, la Cambra està obligada a garantir els recursos per a tots els parlamentaris en igualtat de condicions i en el conjunt de l'any. Una altra cosa és, segons recalcaven els serveis jurídics, que siguin els mateixos diputats que, individualment, renunciïn a cobrar la indemnització per a despeses o que donin, a títol personal, el que considerin oportú.

 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram