El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, s'ha estrenat aquest dimecres al Parlament després de només quatre setmanes en el càrrec, i ho ha fet amb una dura crítica al govern espanyol per la gestió del coronavirus. En la seva primera compareixença telemàtica a la comissió d'Exteriors, Solé ha aprofitat per retreure al govern de Pedro Sánchez el "llenguatge bèl·lic" i ha avisat que hi ha hagut "posades en escena" que des del Govern no comparteixen. "No estem en guerra, estem amb la vida. Són moments de parlar de vida, no de l'exèrcit", ha etzibat Solé. 

Tot i la crítica, el nou conseller també ha volgut deixar clar que és partidari del diàleg, d'entendre's "amb tothom" i ha recalcat que li "agraden els acords". En aquest sentit, s'ha volgut referir a la futura convocatòria de la comissió bilateral Estat - Generalitat, la presidència de la qual recau sobre la seva conselleria, i ha assegurat que no només no tancaran "cap porta" sinó que "serà un espai de benvinguda". Tot i això, ha recordat que la seva convocatòria va "condicionada" a la mesa de negociació i ha avisat el govern espanyol que ha de retornar a la "visió oberta" i "no recentralitzadora".

"Desemparament" i "desinformació" del ministeri

A més, també ha criticat el "desemparament" i la "desinformació" que alguns catalans han sentit per part del ministeri d'Exteriors espanyol i de les ambaixades per organitzar la seva tornada a casa. Tot i assegurar que no vol "posar en qüestió el que s'ha fet" des de les diferents administracions, sí que ha deixat clar que hi ha hagut un "buit" i ha avisat que cap situació de crisi pot "ser excusa per a cap govern per desatendre la ciutadania".

També ha lamentat el preu abusiu dels vols de retorn i ha explicat quines accions s'han pres des del Govern en referència a això, i que van des de traslladar la queixa a la ministra Arantxa González Laya fins a posar-se en contacte amb l'Agència Catalana de la Competència i la del Consum.

Un 80% dels casos resolts

En aquest punt, també ha posat en valor la tasca que s'ha fet des de les delegacions i ha explicat que de les 903 consultes que s'han rebut, que representen 1.950 persones ateses, a hores d'ara ja s'han resolt un 80% dels casos. "Tres de cada quatre persones ateses ja són a casa. Per a nosaltres això és una gran notícia", ha celebrat el conseller, el que vol dir que fins a 1.578 catalans han pogut tornar a casa.

Per aquest motiu, ha remarcat la tasca de les delegacions del Govern a l'exterior i ha lamentat que se les posi en "dubte", quan assegura que ja s'ha demostrat que "són útils per ajudar la gent". En aquest sentit, després que Ciutadans i PP hagin demanat retallar la despesa en delegacions per dedicar els recursos a la lluita pel coronavirus, Solé ha apostat per "reforçar-les" i no pas "qüestionar-les". 

Les 15 delegacions, en l'àmbit pressupostari, només suposen un 1% del cost en despesa exterior de l'Estat. Per tant, "no és admissible qüestionar delegacions i la feina que s’esta fent. Si els ciutadans hi han trucat, és perquè no rebien resposta d’altres institucions", ha afegit en aquest sentit. 

Tolerància zero amb l'assetjament

Finalment, també s'ha volgut referir a les circumstàncies que l'han portat a dirigir la conselleria d'Exteriors, després de la dimissió d'Alfred Bosch pel cas de presumpte assetjament sexual per part de la seva mà dreta. Per aquest motiu, Solé ha volgut defensar el seu "compromís ferm per evitar que una situació d’aquestes es repeteixi" i que, si passa, "es pugui actuar de manera eficient i eficaç".

El conseller ha defensat "tolerància zero" amb aquestes conductes i s'ha conjurat per fer una gestió "contundent, eficient i ràpida" d'aquests casos en un futur, ja que ha lamentat que "estadísticament" no es pot garantir que no es torni a repetir. 

En aquest sentit, ha assegurat que buscarà millorar el protocol de la Generalitat per a aquests casos i ha apostat per instal·lar bústies anònimes i per aconseguir millor "protecció dels alertadors". Amb tot, ha assegurat que està treballant per "recuperar la confiança de l'equip", en un departament que ha reconegut que està "ferit" i "dolgut".